company logo

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα με μανιτάρια από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Κεφαλλονίτικη κρεατόπιτα  με μανιτάρια από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Υλικά για 16 τεμάχια

 

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας - ελιά κομμένο σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. φέτα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 80 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 20 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. πιπέρι
  • 2 γρ. κανέλα τριμμένη
  • 3 ώριμες τομάτες τριμμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

Για το φύλλο

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml λευκό αρετσίνωτο κρασί
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 1 αυγό
  • 5 γρ. αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την παρασκευή του φύλλου, αναμειγνύουμε τα υλικά, ζυμώνουμε και στην συνέχεια αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για δύο ώρες.

Ανοίγουμε με τον πλάστη 2 φύλλα. Σε μια μεγάλη λεκάνη χτυπάμε τα 2 αυγά με το σύρμα και προσθέτουμε το κρέας, τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, την κανέλλα, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τις τομάτες, το ελαιόλαδο, την φέτα και το ρύζι.

Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο τον πάτο ενός ταψιού, στρώνουμε το φύλλο και απλώνουμε το μείγμα.

Από πάνω απλώνουμε το δεύτερο φύλλο.

Αλείφουμε με λάδι τις άκρες για να κολλήσουν τα φύλλα καθώς και όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο για 1 ώρα και 30 λεπτά και μετά στους 180ο για άλλα 15 λεπτά.

 

Χρόνος προετοιμασίας : 3 ώρες

Χρόνος μαγειρέματος   : 1 ώρα και 45 λεπτά

 

Προτεινόμενος Συνδυασμός Κρασιού : Νεμέα (αγιωργίτικο) με τυπικό άρωμα και μαλακές τανίνες που θα ισορροπήσουν την λιπαρότητα της πίτας καθώς και την πλούσια γεύση της.

 

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΤΕΜΑΧΙΟ περίπου 335 Kcal

Οι παραδοσιακές πίτες της χώρας μας, αποτελούν συχνά, πλήρεις και ισορροπημένες εναλλακτικές για ένα «ελαφρύ» γεύμα. Δυο κομμάτια πίτα με μια σαλάτα εποχής, μπορούν να αποτελέσουν ένα γρήγορο (από την στιγμή που έχουμε ήδη παρασκευάσει την πίτα) και θρεπτικό γεύμα. Η συνοδεία δε της κεφαλλονίτικης πίτας μας με ένα ποτήρι αγιωργίτικο κρασί, προσδίδει εκτός από γεύση και σημαντικά οφέλη υγείας. Το κρασί συστήνεται από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, αφού φαίνεται πως μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Αξίζει όμως να τονισθεί πως οι ευεργετικές επιδράσεις του κρασιού είναι απολύτως δοσοεξαρτώμενες και όταν ξεπερνάμε το μέτρο, παύουν να ισχύουν. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (145 ml) αποδίδει περίπου 120 θερμίδες.

Τελευταία άρθρα

Διατροφή και Διαβήτης
Διατροφή και Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος κατά την οποία παρατηρούνται... 

Μουρουνέλαιο: Η αλήθεια στα ψιλά γράμματα…
Μουρουνέλαιο: Η αλήθεια στα ψιλά γράμματα…

«Προσέχω πολύ τη διατροφή και την υγεία μου… Παίρνω καθημερινά μουρουνέλαιο»...

Έξι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης D
Έξι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης D

Γνωρίζουμε όλοι ότι η βιταμίνη D έχει μεγάλη σημασία για την καλή υγεία...