company logo

Κρύωσα. Και τώρα τι;

Κρύωσα. Και τώρα τι;

Η καλύτερη θεραπεία των πολλών ιογενών λοιμώξεων που φέρονται κάτω από το όνομα «κρυολόγημα» και «γρίπη» είναι, σίγουρα, η πρόληψη. Πολλοί από μας ωστόσο θα νοσήσουν! Τι χειμώνας, άλλωστε, θα ήταν χωρίς αυτά; Υπάρχει τρόπος να αναρρώσουμε και να σταθούμε στα πόδια μας μια ώρα αρχύτερα; Ο ιατρός κ. Νικόλαος Στούμπος δίνει μια σειρά από πολύ χρήσιμες συμβουλές για να ανακουφιστούμε από τα δυσάρεστα συμπτώματα και να επιταχύνουμε την ανάρρωση.

Όπως επισημαίνει ο κ. Στούμπος, μια σωστή και ελαφριά διατροφή, θα κάνει πολύ πιο ήπια τα συμπτώματά μας, άρα αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα. Ο ίδιος απαριθμεί μία σειρά από κινήσεις που θα μας ανακουφίσουν από τη δυσάρεστη και ενοχλητική κατάσταση του κρυολογήματος:

 

1. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα, προτιμήστε ελαφριά τροφή, κυρίως χυλώδη φρούτα και ποικιλία σαλατικών. Μην επιβαρύνετε το πεπτικό σας σύστημα και τον οργανισμό σας, χωνεύοντας βαριά γεύματα ενώ αναρρώνετε. Αν έχετε όρεξη, καταναλώστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών (C, D, B) θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας να ανακάμψει.

2. Καταναλώνετε πολλά υγρά (χυμούς και νερό). «Πίνετε λίγο λίγο νερό όλη την ημέρα, αντί να πίνετε μεγάλες ποσότητες μαζεμένες. Να θυμάστε ότι το σώμα σας αποτελείται σε ποσοστό 60-70% από νερό. Μέσω του νερού μεταφέρονται θρεπτικές ουσίες σε όλο το σώμα και αποβάλλονται οι τοξίνες. Για την καλή λειτουργία του οργανισμού, επομένως, το σώμα πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένο», σημειώνει ο κ. Στούμπος. Αποφύγετε το αλκοόλ, τον καφέ και το πολύ αλάτι, που αφυδατώνουν τον οργανισμό.

3. Αποφύγετε τις ζεστές σούπες - δεν βοηθούν όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. «Αποφεύγετε τα ζωικά προελεύσεως γεύματα και φροντίστε να μην είναι πολύ ζεστά. Ειδικά αν έχετε πυρετό, προτιμήστε τα τρόφιμα που καταναλώνετε να είναι χλιαρά προς το κρύο, διότι το σώμα σας προσπαθεί, λόγω του πυρετού να αποβάλλει θερμότητα, οπότε είναι σημαντικό να μην προσθέτετε άλλη», τονίζει ο κ. Στούμπος.

4. Σε περίπτωση πυρετού, συνιστάται η αποφυγή της υπερκόπωσης, η παραμονή στο σπίτι και η αποφυγή του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος. Ο πυρετός είναι μηχανισμός άμυνας. Για όσο μπορείτε να τον αντέξετε, μην παίρνετε αντιπυρετικά, εκτός αν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου (αν πάσχετε από χρόνια νοσήματα, είστε ηλικιωμένοι, «φανατικοί» καπνιστές, παιδιά κ.λπ.).

6. Μην παίρνετε αντιβιοτικά. Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι λοιμώξεις οφειλόμενες σε ιούς, απέναντι στους οποίους είναι ανίσχυρα τα αντιβιοτικά. Όταν ο γιατρός συστήνει αντιβίωση το κάνει επειδή υποψιάζεται, από τη φύση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων, ότι και βακτήρια, που δεν μπορούν να φύγουν από μόνα τους έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο.

7. Λαμβάνετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν και συμπληρώνουν τη διατροφή, άρα βοηθούν τον οργανισμό να ξεπεράσει τη γρίπη. Ωστόσο, ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι πρωτίστως προληπτικός. Όπως επισημαίνει ο κ. Στούμπος, «τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόληψη και για να καλύψουν διατροφικές ελλείψεις, π.χ. ανεπάρκεια μικροθρεπτικών στοιχείων (βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων). Είναι επίσης χρήσιμα για τους χορτοφάγους, τις εγκύους, τους καπνιστές, τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, τους πάσχοντες από χρόνιο stress και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα».

Ο κ. Στούμπος εξηγεί ακόμη ότι η βιταμίνη C, η εχινάκια και ο ψευδάργυρος τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ακόμη κι αν τελικά αρρωστήσουμε, μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων και επισπεύδουν κατά μία με δύο ημέρες τον χρόνο ανάρρωσης, εφόσον ληφθούν αμέσως με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

8. Κάνετε πλύσεις της μύτης και του φάρυγγά σας με αλατόνερο. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα στα φαρμακεία, ενώ μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας αλατούχο διάλυμα, ανακατεύοντας 1/4 κ. γλ. αλάτι  σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό.

9. Προσπαθήστε να είστε χαλαροί, υπομονετικοί και χαμογελαστοί.

 

Solgar VM-2000 

Για γερό οργανισμό

Οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας εξουθενώνουν και καταπονούν τον οργανισμό μας και εξαντλούν την άμυνά μας, κάνοντάς μας επιρρεπείς στις ιώσεις. Η πολυβιταμίνη VM-2000, θωρακίζει τον οργανισμό από τις χειμερινές προκλήσεις, όπως οι ιώσεις και το κρυολόγημα, καθώς τον εφοδιάζει με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, πεπτικά ένζυμα, υπερ-τροφές, βότανα, υδατοδιαλυτές ίνες και βιοφλαβονοειδή.

 

 

Solgar Vitamin C 

Για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού

Το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής Vitamin C της Solgar συμβάλλει στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού, στο φυσιολογικό σχηματισμό κολλαγόνου και στην ακεραιότητα των αιμοφόρων αγγείων, ενισχύοντας την υγεία του δέρματος και των ούλων. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

 

myelements Vitamin D3 

Η Βιταμίνη του Ήλιου!

Η βιταμίνη D συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου».  H ευεργετική αυτή βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των οστών και των μυών, στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των δοντιών, ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, θωρακίζοντας τον οργανισμό ενάντια στις προκλήσεις του χειμώνα.

Η περιορισμένη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ωστόσο, καθώς και διάφοροι άλλοι παράγοντες, μειώνουν την παραγωγή της βιταμίνης D από τον οργανισμό. Η myelements παρουσιάζει το συμπλήρωμα διατροφής VITAMIN D3, που αποτελεί και την πιο αφομοιώσιμη από τον οργανισμό μορφή βιταμίνης D, βοηθώντας σας να εξασφαλίσετε την επάρκεια της ωφέλιμης αυτής βιταμίνης στον οργανισμό σας!

 

INFO

Νικόλαος Στούμπος

Γενικός Ιατρός - Οικογενειακός Ιατρός

Βασ. Παύλου 53 & Δάφνης

166 73 Βούλα, Αττική

Τηλ. 2111829080

Κιν. 6978209358

[email protected]

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...