company logo

Maca: ο ρόλος της στη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας

Maca: ο ρόλος της στη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ευρέως διαδεδομένη, επηρεάζοντας συχνά αρνητικά τη διάθεση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Σύμφωνα με 18 επιδημιολογικές μελέτες από όλο τον κόσμο το φαινόμενο αυτό παρατηρείτε στο  20% -30% των ανδρών και το 40-45% των γυναικών. Οι περισσότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και τη δυσλειτουργία της ανδρικής στύσης. Η χορήγηση φαρμάκων στους άντρες και η ορμονοθεραπεία στις γυναίκες είναι κάποιες από τις τρέχουσες παρεμβάσεις για τη διαχείριση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, χωρίς όμως να έχει βρεθεί η ιδανική θεραπεία για τη  δυσλειτουργία της ανδρικής στύσης. Προβλήματα και παρενέργειες παρουσιάζονται και στις θεραπείες των γυναικών. Ωστόσο υπάρχουν και μη φαρμακολογικές θεραπείες αλλά και θεραπείες βοτάνων που χρησιμοποιούνται συχνά σε υγιείς ανθρώπους ,για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Η maca (Lepidium meyenii) είναι ένα φυτό των Άνδεων και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την ενίσχυση της γονιμότητας σε ανθρώπους και ζώα.  Πρόσφατες κλινικές μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους έχουν αναφέρει σημαντικές επιδράσεις της maca στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και της κινητικότητάς τους. Τα πιθανά βιοενεργά συστατικά της  maca περιλαμβάνουν τα macaridine, macamides, macaene,gluosinolates και maka alkaloid.

Οι στόχοι μιας πρόσφατης ανασκόπησης ήταν να συνοψίσει τις τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες και να εκτιμήσει τα αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν για το αν η maca συμβάλει στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής επιθυμίας. Στην αρχή της μελέτης, ερευνήθηκαν πολλές ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων μέχρι τον Απρίλιο του 2010, όπως η Medline και το CINAHL.  Συγκεντρώθηκαν έρευνες  που αφορούσαν άτομα με φυσιολογική σεξουαλική λειτουργία και άτομα που παρουσίαζαν σεξουαλική δυσλειτουργία και άρθρα που συμπεριλαμβάνανε αποτελέσματα από θεραπείες ανθρώπων με οποιοδήποτε τύπο maca. Αποκλείστηκαν από την έρευνα μελέτες που συνέκριναν δύο διαφορετικούς τύπους maca και εκείνες στις οποίες δεν υπήρχαν κλινικά δεδομένα ή είχαν ανεπαρκή στοιχεία. Από τις αναζητήσεις προέκυψαν 88 μελέτες, εκ των οποίων οι 84 έπρεπε να αποκλειστούν. Τέσσερις μελέτες λοιπόν συμπεριλήφθηκαν με σύνολο 131 συμμετέχοντες. Σε όλους  τους  συμμετέχοντες χορηγήθηκε εκχύλισμα maca ενώ οι δώσεις κυμαίνονταν από 1.5-3.5 γρ την ημέρα για 2 έως 12 εβδομάδες. Το εύρος ηλικίας των υγιών ανδρών συμμετεχόντων ήταν 21-56 ετών και των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία 36 ± 5 ετών, ενώ η ηλικία των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών ήταν 54 ± 11 έτη. Η ανασκόπηση αυτή συγκέντρωσε περιορισμένα στοιχεία τεσσάρων μικρών ερευνών που προτείνουν ότι η maca είναι αποτελεσματική στη βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας μετά από χορήγηση διάρκειας τουλάχιστον 6 εβδομάδων.  Στις δύο από τις 4 έρευνες δεν παρουσιάστηκε καμία επίδραση μετά από 2 ή 4 εβδομάδες θεραπείας. Τα στοιχεία όμως από τις άλλες 2 έρευνες δείχνουν ότι η χορήγηση maca είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της  σεξουαλικής  δυσλειτουργίας σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά από 12 ή 6 εβδομάδες, αντίστοιχα.   

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης συστηματικής ανασκόπησης παρέχουν ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα της maca στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας . Πρέπει να διεξαχθούν νέες έρευνες οι οποίες θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία στη δοσολογία της maca αλλά και στο μέγεθος του δείγματος έτσι ώστε να μπορούν τα αποτελέσματα των ερευνών να είναι ακόμα πιο αξιόπιστα.  

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...