company logo

Μαγειρική σόδα: 10 οφέλη για την υγεία

Μαγειρική σόδα: 10 οφέλη για την υγεία

Πιθανόν, όλοι να έχετε ένα κουτί μαγειρικής σόδας  στο σπίτι σας. Αυτό όμως που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για λόγους υγείας, για αυτό είναι καλό να κρατήσετε και ένα κουτί στο φαρμακείο σας!

Τι είναι η μαγειρική σόδα?

Είναι 100% όξινο ανθρακικό νάτριο,  που όταν αναμιγνύεται με κάποιο οξύ (πχ ξίδι) αντιδρά  σχηματίζοντας φυσαλίδες και διοξείδιο του άνθρακα, οδηγώντας τις ζύμες να φουσκώσουν.  Στη φυσική της μορφή, η μαγειρική σόδα αποτελεί μέρος του ορυκτού με το όνομα νάτρον. Το νάτρον περιέχει μεγάλες ποσότητες όξινου ανθρακικού νατρίου και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το νάτρον ως σαπούνι, ενώ το 1846 ο Dr. Austin Church μαζί με τον John Dwight κατασκεύασαν και πωλούσαν την ένωση που γνωρίζουμε σήμερα ως μαγειρική σόδα.

10 τρόποι να χρησιμοποιείτε την μαγειρική σόδα για την υγεία σας.

1)Φυσικό αποσμητικό: Για να αποφεύγονται τα parabens και το αλουμίνιο που βρίσκονται σε πολλά αποσμητικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια πρέζα μαγειρικής σόδας αναμεμειγμένη με νερό. 

2)Τσιμπήματα από έντομα: Η πάστα μαγειρικής σόδας και νερού μπορεί να ανακουφίσει από την φαγούρα αν εφαρμοστεί πάνω στα τσιμπήματα εντόμων. Η μαγειρική σόδα συμβάλει στην ανακούφιση από τον μικρό ερεθισμό του δέρματος και την φαγούρα καθώς εξουδετερώνει τις ερεθιστικές ουσίες . 

3)Καούρα, δυσπεψία και έλκος στομάχου: Η μαγειρική σόδα εξουδετερώνει  άμεσα τα στομαχικά οξέα συμβάλλοντας στην ανακούφιση από την καούρα, την δυσπεψία ακόμα και το έλκος. Η δόση είναι  ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας διαλυμένο πλήρως σε μισό ποτήρι νερό, κάθε δύο ώρες (όχι πάνω από επτά κουταλάκια την ημέρα). Αυτή η θεραπεία πρέπει όμως να χρησιμοποιείτε περιστασιακά καθώς η υπερβολική ποσότητα μαγειρικής σόδας μπορεί να χαλάσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

4)Ενυδάτωση των ποδιών: Η προσθήκη τριών κουταλιών μαγειρικής σόδας σε μια λεκάνη με ζεστό νερό μπορεί να προσφέρει σημαντική ενυδάτωση στα πόδια. Για απολέπιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάστα μαγειρικής σόδας ενώ αν αναμιχθεί με νερό είναι κατάλληλη και για την απολέπιση του προσώπου.

5)Χαλαρωτικό μπάνιο:  Η μαγειρική σόδα σε συνδυασμό με ξύδι μήλου μπορεί να οδηγήσει σε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και παράλληλα να καθαρίσει και την μπανιέρα.

6)Καθαριστικό χεριών: Η μαγειρική σόδα μπορεί να λειτουργήσει ως καθαριστικό χεριών εξουδετερώνοντας τη βρομιά και τις δυσάρεστες οσμές.

7)Αφαίρεση ακίδων: Η προσθήκη μιας κουταλιάς της σούπας μαγειρικής σόδας σε ένα μικρό ποτήρι νερό, και η επάλειψη στις ακίδες δυο φορές την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνσή τους μέσα σε 2 μέρες.

8)Έγκαυμα από τον ήλιο: Προσθέστε στην μπανιέρα ½ φλιτζάνι μαγειρικής σόδας σε χλιαρό νερό  και απολαύστε το μπάνιο σας. Έπειτα αφήστε το δέρμα σας να στεγνώσει χωρίς να  χρησιμοποιήσετε πετσέτα. Για έξτρα ανακούφιση προσθέστε μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού σε μια κομπρέσα και τοποθετήστε την στο έγκαυμα.

9)Καθαρισμός δοντιών: Η μαγειρική σόδα συμβάλει στην απομάκρυνση της πλάκας και προσφέρει δροσερή αναπνοή. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι οι οδοντόκρεμες που περιέχουν μαγειρική σόδα απομακρύνουν σημαντικά την πλάκα των δοντιών σε αντίθεση με τις οδοντόκρεμες που δεν περιέχουν. Επίσης η μαγειρική σόδα έχει  αντιβακτηριδιακή δράση για αυτό και προτείνεται η επάλειψη της μαζί με θαλασσινό νερό στα  δόντια και τα ούλα.     

10)Λεύκανση δοντιών: Για έναν φυσικό τρόπο λεύκανσης των δοντιών, αναμείξτε μία ώριμη φράουλα με ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρικής σόδας. Απλώστε το μίγμα στα δόντια και αφήστε το για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, βουρτσίστε τα δόντια σας και ξεπλύνετε. Αυτή η μέθοδος όμως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα, καθώς η υπερβολική χρήση της μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...