company logo

Μαγνήσιο: το θρεπτικό στοιχείο με την μεγάλη σημασία

Μαγνήσιο: το θρεπτικό στοιχείο με την μεγάλη σημασία

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει κατά μέσο όρο, περίπου 30 γρ μαγνησίου. Αν και η ποσότητα ακούγεται πολύ μικρή, είναι ζωτικής σημασίας για πολλές οργανικές λειτουργίες.

Σε εργαστηριακές μελέτες φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν αυτήν την ποσότητα μαγνησίου στον οργανισμό τους. Επίσης πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι η πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής δεν είναι επαρκής, κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων. Επιπλέον, η χρήση του αυξάνεται σε περιπτώσεις έντονου στρες, αυξημένης φυσικής δραστηριότητας ή στην περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις. Για τους λόγους αυτούς, η προσοχή όλων στην επαρκή καθημερινή πρόσληψη πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Δράσεις

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε αρκετές από τις αντιδράσεις κατά την διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Συμβάλλει ακόμα στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην μυϊκή λειτουργία και στον σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Μπορεί να μην απολαμβάνει την «δημοσιότητα» του ασβεστίου, όμως η ελλιπής του πρόσληψη έχει συσχετισθεί με την μειωμένη οστική πυκνότητα. Επίσης συμμετέχει στην ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της παραγωγής και χρήσης της ινσουλίνης για την ρύθμιση της γλυκαιμίας.

Προληπτική χρήση

Μελέτες συσχετίζουν την επαρκή πρόσληψη μαγνησίου με την μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, πιθανότατα λόγω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Μάλιστα μία από τις μελέτες έδειξε μία μείωση του κινδύνου κατά 20% σε άτομα που κατανάλωναν νερό με υψηλή σκληρότητα, οπότε και υψηλότερη συγκέντρωση μαγνησίου.

Συμπληρώματα μαγνησίου χρησιμοποιούνται τακτικά σε περιπτώσεις μυϊκών τραυματισμών, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, σε χρόνια κόπωση και για την αντιμετώπιση του προεμμηνορησιακού συνδρόμου και των συμπτωμάτων του.

Επιθυμητή πρόσληψη

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 300 mg για τους άνδρες και 270 mg για τις γυναίκες με εξαίρεση τα κορίτσια στην εφηβεία, που πρέπει να λαμβάνουν όσα και οι άνδρες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα ολικής άλεσης δημητριακά, το καστανό ρύζι, η βρώμη, τα αμύγδαλα, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα θαλασσινά. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Στην περίπτωση π.χ. των δημητριακών, το μαγνήσιο περιέχεται στον φλοιό τους, με αποτέλεσμα όταν αφαιρείται, να μειώνεται και η περιεκτικότητα τους σε μαγνήσιο.

Η χρήση συμπληρωμάτων θα πρέπει να γίνεται μόνο με την σύμφωνη γνώμη του διαιτολόγου σας, αφού πρέπει να αποφεύγεται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τις νεφρικές παθήσεις. Επίσης η πρόσληψη συμπληρωμάτων μπορεί να μειώσει την δραστικότητα ορισμένων αντιβιοτικών. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...