company logo

Μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής : Η Μεσογειακή διατροφή είναι εξίσου αποτελεσματική με τις στατίνες

Μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής : Η Μεσογειακή διατροφή είναι εξίσου αποτελεσματική με τις στατίνες

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο με την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, χωρίς να είναι απαραίτητο να λαμβάνουν στατίνες.

Μια σωστή διατροφή μαζί με δραστηριότητα και η παράλληλη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η λήψη στατινών που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Φορείς όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (Νίκαια), συμβουλεύει τους γιατρούς πώς να διαχειρίζονται τους ασθενείς, και πιο συγκεκριμένα να συνταγογραφούν σε μικρότερο βαθμό φάρμακα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Πιστεύουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να λένε στους ασθενείς με λεπτομέρειες τους κινδύνους και τα οφέλη της χρήσης των στατινών ή της εναλλακτικής θεραπείας, αλλάζοντας δηλαδή τον τρόπο ζωής, και να τους δώσουν την επιλογή να αποφασίσουν ποια προσέγγιση προτιμούν.

Υπολογίζεται ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με στατίνες και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα κριτήρια για εκείνους που μπορούν να επωφεληθούν από τις στατίνες έγιναν πιο ευνοϊκά. Ο καθένας με πιθανότητα 10% να πάθει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή μέσα στα επόμενα 10 χρόνια μπορεί πλέον να ακολουθήσει φαρμακευτική αγωγή με στατίνες, ενώ προηγουμένως το όριο κινδύνου ήταν 20%.

Οι δύο κύριοι φορείς που εκπροσωπούν γιατρούς, ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος και το Βασιλικό Κολέγιο των παθολόγων, έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις κατευθυντήριες γραμμές του NHS. Αμφισβητούν την αξιοπιστία του νέου κανόνα του 10% και ανησυχούν ότι η φαρμακευτική αγωγή ακολουθείται από άτομα που δεν την έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Για τους περισσότερους μεσήλικες ανθρώπους που επιθυμούν να αποφύγουν τις καρδιακές παθήσεις, η Μεσογειακή διατροφή προσφέρει μια πολύ πιο ισχυρή, βιώσιμη και ευχάριστη θεραπεία από τις στατίνες» δήλωσε ο καθηγητής Simon Capewell, αντιπρόεδρος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σωστή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα  και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να οδηγήσουν στη βελτίωση της ποιότητα ζωής. Επιπλέον, αυτή η μορφή θεραπείας δεν έχει παρενέργειες, σε αντίθεση με την φαρμακευτική αγωγή με στατίνες.

O Δρ Chaand Nagpaul, πρόεδρος της επιτροπής GPS του BMA αναφέρει ότι οποιαδήποτε απόφαση παρθεί για την θεραπεία του ασθενούς θα πρέπει να εξεταστούν  διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής, και οι γιατροί θα πρέπει να βοηθήσουν τους ασθενείς να κάνουν συνειδητές επιλογές.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...