company logo

Μελέτη ανατρέπει τα όσα ξέρουμε για την υγιεινή διατροφή

Μελέτη ανατρέπει τα όσα ξέρουμε για την υγιεινή διατροφή

Τι είναι πιο πιθανό να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, το σούσι ή το παγωτό; Σύμφωνα με μια ισραηλινή μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell, η απάντηση διαφέρει ανάλογα με το άτομο!

Ερευνητές από το ινστιτούτο Weizmann παρακολουθούσαν συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε 800 άτομα για μια εβδομάδα και ανακάλυψαν ότι ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου ανταποκρίνεται διαφορετικά στα τρόφιμα.

«Επιλέξαμε να εστιάσουμε στο σάκχαρο του αίματος, καθώς τα αυξημένα επίπεδα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο», εξήγησε ο καθηγητής Segal.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν εφοδιασμένοι με μηχανήματα που μετρούσαν συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Τους ζητήθηκε να καταγράψουν  ό, τι έτρωγαν, μαζί με τον ύπνο και τη σωματική τους άσκηση. Συνολικά, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ανταπόκριση των διαφορετικών οργανισμών σε περισσότερα από 46.000 γεύματα.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων αυξήθηκαν απότομα μετά την κατανάλωση ενός τυποποιημένου γεύματος γλυκόζης, ενώ σε άλλους τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξήθηκαν απότομα μετά την κατανάλωση άσπρου ψωμιού.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψιν, οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν αλγόριθμο για την πρόβλεψη εξατομικευμένων αντιδράσεων στη διατροφή με βάση τον τρόπο ζωής του ατόμου, το ιατρικό ιστορικό και τη σύνθεση και λειτουργία της χλωρίδας του εντέρου.

Σε μια μελέτη παρακολούθησης, ακόμα 100 εθελοντών, ο αλγόριθμος προέβλεψε με επιτυχία την αύξηση του σακχάρου στο αίμα ως αντίδραση σε διάφορα τρόφιμα. Το ίδιο φαγητό επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα με διαφορετικό τρόπο στο ίδιο πρόσωπο, αν για παράδειγμα πριν την κατανάλωση του είχε προηγηθεί άσκηση ή ύπνος.

«Οι τεράστιες διαφορές που βρήκαμε στην άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων που κατανάλωναν πανομοιότυπα γεύματα δικαιολογούν γιατί οι εξατομικευμένες διατροφικές επιλογές είναι πιο πιθανό να συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας" δήλωσε ο Segal.

Οι συμμετέχοντες, στο τελικό στάδιο της μελέτης, είχαν μια εξατομικευμένη «καλή» διατροφή (που κρατούσε το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα) για μία εβδομάδα και μια εξατομικευμένη «κακή» διατροφή (προκαλούσε έντονες αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης) για μια άλλη εβδομάδα. Ο καθένας κατανάλωνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά ορισμένα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονταν στην «καλή» διατροφή ενός ατόμου ήταν μέρος της«κακής» διατροφή κάποιου άλλου.

Μετά από μια εβδομάδα ακολουθώντας την  «καλή» διατροφή, οι εθελοντές εμφάνισαν μεταβολές στη σύνθεση των μικροβίων του εντέρου τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μικρόβια στο έντερο μπορεί να επηρεαστούν από τις εξατομικευμένες διατροφές.

Οι επιστήμονες σήμερα συλλέγουν εθελοντές για μια πιο μακροπρόθεσμη παρακολούθηση, που θα εστιάζει σε άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που βρίσκονται στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, με σκοπό την πρόληψη ή την καθυστέρηση της έναρξης του.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...