company logo

Μελέτη δείχνει ότι το επίπεδο των ρύπων που συσσωρεύονται στο σώμα σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Μελέτη δείχνει ότι το επίπεδο των ρύπων που συσσωρεύονται στο σώμα σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Μια ομάδα Ισπανών επιστημόνων επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων ορισμένων περιβαλλοντικών ρύπων που ένα άτομο συσσωρεύει στο σώμα του και το επίπεδο της παχυσαρκίας . Οι άνθρωποι με μεγαλύτερα επίπεδα ρύπων στο σώμα τους παρουσιάζουν επίσης υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Στην έρευνα αναλύονται  τα επίπεδα των ρύπων που συσσωρεύθηκαν στο λιπώδη ιστό σε σχεδόν 300 άνδρες και γυναίκες , που είχαν κάνει κάποιου είδους επέμβαση σε δύο νοσοκομεία στην Ισπανία.

Οι ρυπογόνες ουσίες , γνωστές ως POP, μπορεί να παραμείνουν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια , ακόμη και δεκαετίες , χωρίς να εξασθενήσουν ιδιαίτερα.

" Οι άνθρωποι εκτίθενται σε οργανικούς ρύπους , κυρίως μέσω της διατροφής . Οι ρυπογόνες ουσίες συσσωρεύονται σταδιακά στο λίπος του σώματος”, αναφέρει ο Juan Pedro Arrebola , ο κύριος συντάκτης του άρθρου. Χρησιμοποιώντας πολύπλοκες στατιστικές μεθόδους , οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι οι συσσωρευμένες ρυπογόνες ουσίες σχετίζονται με την παχυσαρκία και τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία , τον τόπο διαμονής ή το κάπνισμα.

«Σε γενικές γραμμές βρήκαμε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα οργανικών ρύπων ήταν ποσοτικά πιο παχύσαρκοι, με υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων». Ωστόσο ο  Arrebola ισχυρίζεται ότι αυτές οι σχέσεις είναι περίπλοκες.

Οι εν λόγω οργανικοί ρύποι που υπόκεινται σε ανάλυση χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του 1980, ως εντομοκτόνα, για την καταπολέμηση της ελονοσίας, σε πολλές βιομηχανικές συσκευές (όπως τα πολυχλωριωμένα  διφαινύλια) . Παρά το γεγονός ότι η χρήση τους σήμερα είναι πολύ περιορισμένη, παραμένει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Στην πραγματικότητα, το 100% των συμμετεχόντων στην έρευνα αυτή παρουσίασαν ανιχνεύσιμα επίπεδα μίας ή περισσοτέρων από αυτές τις ενώσεις."Τα αποτελέσματά της έρευνας δείχνουν ακόμα ότι δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα έκθεσης για τους ρύπους αυτούς” πρόσθεσε ο  Arrebola.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο γενικός πληθυσμός εκτίθεται σε ρύπους κυρίως μέσω των τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως τα ψάρια και το κρέας από μεγάλα ζώα με υψηλό επίπεδο λίπους. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πολλοί ερευνητές προτείνουν τη μέτρια κατανάλωση τους.

Η παχυσαρκία έχει γίνει μια παγκόσμια επιδημία της οποίας οι επιπτώσεις στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών . Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν υψηλό κίνδυνο να υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις , τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ως κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση του ανθρώπου σε ορισμένες χημικές ουσίες που ονομάζονται «παχυσαρκογενείς» θα μπορούσε να ευνοήσει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αύξηση στο σωματικό λίπος. Ο Arrebola καταλήγει στο ότι υπάρχουν υποψίες πως ορισμένοι περιβαλλοντικοί ρύποι θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεταβολές στα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Τελευταία άρθρα

Η διατροφική αξία των καλοκαιρινών φρούτων
Η διατροφική αξία των καλοκαιρινών φρούτων

Το καλοκαίρι μας χτυπά πια την πόρτα και εμείς το υποδεχόμαστε με ένα μεγάλο καλάθι... 

Μπιφτέκι για διατροφή
Μπιφτέκι για διατροφή

Μπιφτέκι για διατροφή

Πρωτότυπες ιδέες πρωινού για άτομα με διαβήτη τύπου 2
Πρωτότυπες ιδέες πρωινού για άτομα με διαβήτη τύπου 2

Η διαχείριση του διαβήτη απαιτεί προσοχή στα σάκχαρα...