company logo

Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες – Δίπλες – Βασιλόπιτα : Μια γλυκιά αντιπαράθεση!!

Μελομακάρονα – Κουραμπιέδες – Δίπλες – Βασιλόπιτα : Μια γλυκιά αντιπαράθεση!!
  • Ημερομηνία:24/12/2013
  • Κατηγορίες:

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

M.Sc. in Nutritional Medicine –UniversityofSurrey

                                                 

Πολλοί είναι οι συνειρμοί που μπορούμε να κάνουμε με τη σκέψη ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν. Ένας από τους πιο «γλυκούς», αναφέρεται σίγουρα στη πανδαισία πατροπαράδοτων γλυκισμάτων όπως οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και φυσικά η Βασιλόπιτα, που κατακλύζουν αυτές τις ημέρες τα τραπέζια μας!! Ας περάσουμε λοιπόν έναν-έναν από το «μικροσκόπιο» όλους αυτούς τους πειρασμούς, διευκρινίζοντας τα συν και τα πλην του καθενός…

Βασικό συστατικό για ένα γευστικό κουραμπιέ, είναι σίγουρα το καλής ποιότητας βούτυρο. Το βούτυρο είναι μια ιδιαιτέρως πλούσια πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία τοποθετούν το «λιθαράκι» για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ένας μόλις κουραμπιές βάρους 30γρ. εμπεριέχει περίπου 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και σημειώστε πως σε μια ισορροπημένη διατροφή θερμιδικής απόδοσης 2000 Kcal, το συνολικό κορεσμένο λίπος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 γραμμάρια !!

Η θερμιδική απόδοση του κουραμπιέ είναι σημαντικά πιο υψηλή και από τα τρία άλλα γλυκίσματα των εορτών, όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε από τον πιο κάτω πίνακα.

 

 

Μελομακάρονα

Κουραμπιέδες

Βασιλόπιτα

Δίπλες

Θερμίδες ανά 30γρ.(τεμάχιο –λεπτή φέτα)

          

              110

 

         155

 

        125

 

      85

 

Από την άλλη, τα μελομακάρονα εμπεριέχουν ελαιόλαδο και όχι βούτυρο, προσδίδοντας στο αγαπημένο μας γλύκισμα μια ιδιαίτερη διαθρεπτική αξία. Το ελαιόλαδο, βασικός εκπρόσωπος των μονοακόρεστων λιπαρών στη χώρα μας, βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της HDL “καλής” χοληστερόλης, ενώ η περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες το αναδεικνύει σε τροφή - αρωγό του καρδιαγγειακού μας συστήματος και όχι μόνον. Να τονισθεί ακόμα, πως μέρος της γλυκύτητας του μελομακάρονου προέρχεται από το ευεργετικό μέλι και όχι εξολοκλήρου από ζάχαρη, όπως συμβαίνει με τους κουραμπιέδες αλλά και τη βασιλόπιτα.

Στο πεδίο της ενίσχυσης των γλυκισμάτων με τις αξίες των ξηρών καρπών, επέρχεται μια ισορροπία, αφού τα μελομακάρονα και οι δίπλες πασπαλίζονται με τα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα καρύδια, ενώ η Βασιλόπιτα και πολύ περισσότερο οι κουραμπιέδες, εμπεριέχουν αμύγδαλα, μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι η βασιλόπιτα και ιδιαιτέρως οι δίπλες «κρύβουν» περισσότερη διαιτητική χοληστερόλη από ότι τα άλλα 2 γλυκίσματα αφού για την παρασκευή τους απαραίτητη είναι μια σημαντική ποσότητα αβγών..

Αν και τα στατιστικά λοιπόν, δίνουν στα μελομακάρονα ένα ελαφρύ προβάδισμα, επειδή ο νόμος της ισορροπημένης διατροφής προστάζει πως δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» τροφές, εντάξτε με μέτρο και σύνεση τα αγαπημένα σας γλυκίσματα στην εορταστική περίοδο και χαρείτε με τους δικούς σας ανθρώπους αυτές τις τόσο ιδιαίτερες ημέρες, χωρίς υπερβολές (όσο υπερβολή είναι να τρώτε 10 μελομακάρονα τη φορά, άλλο τόσο υπερβολή είναι να αρνείστε ένα «γλυκό» κέρασμα με δικαιολογία ότι Χριστουγεννιάτικα κάνετε δίαιτα…).

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...