company logo

Μεσογειακή διατροφή για μακροζωία και με επιστημονικές αποδείξεις!

Μεσογειακή διατροφή για μακροζωία και με επιστημονικές αποδείξεις!
  • Ημερομηνία:22/11/2013
  • Κατηγορίες:

Νέα μελέτη από το επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine σε πρόσφατη δημοσίευση του αναφέρει ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους και μειώνουν τον κίνδυνο σωματικών και νοητικών φθορών σε μεγαλύτερη ηλικία. Ως Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται η διατροφή των κατοίκων της Κρήτης, αρκετών περιοχών της Ελλάδος και της Νότιας Ιταλίας. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση τροφών του φυτικού βασιλείου όπως όσπρια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς και συχνή κατανάλωση πουλερικών και ψαριών, ενώ το ελαιόλαδο αποτελεί την κύρια μορφή λίπους.

Από παλαιότερες μελέτες γνωρίζουμε τις ευεργετικές δράσεις της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία. Νεότερες μελέτες, δημοσιευμένες στο Medical News Today, αναφέρουν ότι η Μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ερευνητικά στοιχεία έδειξαν ότι βελτιώνει την ικανότητα σκέψης και μνήμης.

Πιο πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard παρουσίασε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με το προσδόκιμο ζωής των γυναικών. Από τα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν τη Μεσογειακή διατροφή είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να περάσουν την ηλικία των 70 ετών.

Οι υγιείς υπερήλικες δεν παρουσίασαν χρόνιες ασθένειες όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και η νόσο του Πάρκινσον. Επίσης, δεν παρουσίασαν σωματικές δυσλειτουργίες όπως σημάδια νοητικής εκφύλισης ή πνευματικών προβλημάτων. Συνολικά, οι υγιείς υπερήλικες κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών τροφίμων, προϊόντων ολικής άλεσης, ψαριών ή τροφών πλούσιες σε ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Επίσης, κατανάλωσαν λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας και έπιναν λιγότερο οινόπνευμα. Μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις των ερευνητών ήταν ότι όσο πιο ποιοτική διατροφή είχαν ως μεσήλικες τόσο πιο αυξημένες πιθανότητες για καλή υγεία είχαν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της ισορροπημένης διατροφής όπως είναι η Μεσογειακού τύπου διατροφή, ως κίνητρο στη διατήρηση της φυσικής, πνευματικής και ψυχολογικής υγείας και στην αποφυγή χρόνιων ασθενειών με το πέρας των χρόνων.

Η διαδικασία της γήρανσης των κυττάρων μπορεί να ανατραπεί με θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας όπως είναι η καθιέρωση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής σε συνδυασμό βέβαια πάντα με μέτρια φυσική δραστηριότητα.

 

Ευγενία Ηλιάδου

Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...