company logo

Μήπως σας λείπει ψευδάργυρος?

Μήπως σας λείπει ψευδάργυρος?
  • Ημερομηνία:01/12/2013
  • Κατηγορίες:

Ο ψευδάργυρος αποτελεί συστατικό πάνω από 80 ενζύμων και συμβάλλει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Εμπλέκεται στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στο σχηματισμό της ινσουλίνης και είναι σημαντικό στοιχείο για την λειτουργία του θύμου αδένα. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει επίσης στην ομαλή λειτουργία του προστάτη και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Η έλλειψη ψευδαργύρου σχετίζεται με ανορεξία, διαταραχές στη γεύση, μειωμένη δράση Τ-λεμφοκυττάρων και άρα πτώση του ανοσοποιητικού, ανικανότητα επούλωσης τραυμάτων, εμφάνιση λευκών στιγμάτων στα νύχια (κάτι που πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι οφείλεται σε έλλειψη ασβεστίου), ενώ έλλειψη ψευδαργύρου στην παιδική και εφηβική ηλικία σχετίζεται με σημαντικότατα προβλήματα ανάπτυξης.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση (ΣΗΔ) ψευδαργύρου είναι 15 mg ενώ σε περιπτώσεις αλκοολισμού αυτές οι απαιτήσεις αυξάνονται κατακόρυφα.

Η λήψη ψευδαργύρου στις συνηθισμένες δόσεις είναι ασφαλής. Η χρόνια λήψη 75-300 mg προκαλεί ανεπάρκεια χαλκού με αποτέλεσμα ουδετεροπενία (μικρός αριθμός ουδετερόφιλων , κυττάρων που ανήκουν στα λευκά αιμοσφαίρια )

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο κρέας, τα στρείδια, τη γαλοπούλα, το γάλα, το γιαούρτι, το σουσάμι, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς και τα πράσινα λαχανικά

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...