company logo

Μήπως το πρόχειρο φαγητό σκοτώνει περισσότερο από τον πόλεμο και την πείνα;

Μήπως το πρόχειρο φαγητό σκοτώνει περισσότερο από τον πόλεμο και την πείνα;

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αυστραλίας στην Νότια Ουαλία, η συχνή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού (junk food) μπορεί να προκαλέσει μια συγκεκριμένη διαταραχή στον εγκέφαλο, η οποίο εμπλέκεται στην εκδήλωση της παχυσαρκίας

Αν και η μελέτη αυτή, διεξήχθη σε πειραματόζωα (ποντίκια), τα αποτελέσματα είναι πολύ πιθανό να αφορούν και τους ανθρώπους, μιας και τα θηλαστικά έχουν πολλές ομοιότητες στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου, ο οποίος έχει να κάνει με την ανίχνευση και την αξιολόγηση των ευχάριστων χαρακτηριστικών των τροφίμων.

Με το πέρασμα των χρόνων, τα ζώα (συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων) έχουν αναπτύξει έναν απλό μηχανισμό που προστατεύει από την υπερκατανάλωση τροφών: Τρώγοντας ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, η ευχαρίστηση που παίρνουμε από την κατανάλωσή του και η επιθυμία να το φάμε ξανά και ξανά μειώνεται, σε σχέση με άλλες τροφές που δεν έχουμε φάει στο παρελθόν. Το φαινόμενο αυτό ενισχύει τη φυσική κλίση για την αναζήτηση ποικιλίας τροφών, που προωθεί μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

Με το συχνό junk food η λειτουργία αυτή σταματάει να «δουλεύει».

Η πολύ φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, περιέχει λιπαρά οξέα που δεν σχετίζονται μόνο με την μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, την αύξηση του σωματικού βάρους και τη φλεγμονή των ιστών, αλλά και με την αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που έχει  να κάνει με την αίσθηση της ανταμοιβής.

Στη μελέτη, η μία ομάδα αρουραίων τρεφόταν με μία τυπική διατροφή. Η διατροφή της δεύτερης ομάδας αποτελούταν από ντόνατς, κρουασάν και άλλα πρόχειρα φαγητά, για δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι ομάδες υποβλήθηκαν σε «τεστ ψυχολογίας - Pavlovian». Στην περίπτωση αυτή, το τεστ στην ουσία ήταν ένας ήχος-σύνθημα που ενημέρωνε τους αρουραίους για την επόμενη μερίδα.

Η ομάδα των πειραματόζωων που έκαναν «υγιεινή» διατροφή και είχαν ήδη φάει το γεύμα τους, αγνοούσαν τον ήχο. Ενώ αντίθετα, η ομάδα του junk food συνέχιζε να τρώει ακόμα και αν ήταν πλήρεις. Η ομάδα του πρόχειρου φαγητού έχασε την ικανότητα να προτιμάει να φάει κάτι καινούριο, κάτι που δεν επανέκτησε ούτε όταν άρχισε «υγιεινή» διατροφή….

 «Καθώς η παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας εντείνεται, η διαφήμιση μάλλον έχει μεγαλύτερη επίδραση στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι και τους δυσκολεύει να αντισταθούν σε ανθυγιεινά σνακ», είπε η δρ Amy Reichelt, επικεφαλής της μελέτης.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που έτρωγαν το πρόχειρο φαγητό είχαν χάσει τη φυσική προτίμησή τους στα υγιεινά τρόφιμα.

Το πρόβλημα με τη συχνή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού δεν είναι μόνο ότι «ξυπνά» την υπερφαγία… Είναι επίσης γεμάτο με ανθυγιεινά λίπη, ορμόνες, ύποπτα φάρμακα. Παράλληλα «προδιαθέτει» και για μια ακόμη σειρά κακών συνηθειών όπως το κάπνισμα και το καθισιό…

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, το πρόχειρο φαγητό μπορεί να είναι η πιο «αποτελεσματική» στρατηγική μείωσης του πληθυσμού που επινοήθηκε ποτέ, μια και είναι γνωστό πως η παχυσαρκία και η εδραίωση της οδηγεί σε αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας…

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...