company logo

Μοσχαράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες Μετσόβου από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Μοσχαράκι κοκκινιστό με χυλοπίτες Μετσόβου από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 20’ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ 70’

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ

600 γρ. νουά

600 γρ. κιλότο

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 κουταλιές της σούπας αλάτι

1 κουταλιά του γλυκού άσπρο πιπέρι

1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο μπαχάρι

1 κουταλιά του γλυκού τριμμένη κανέλλα

200 ml λευκό κρασί

2 κουταλιές της σούπας πελτέ

3 ντομάτες (περασμένες από τρίφτη)

2 φύλλα δάφνη

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά του γλυκού μαύρη ζάχαρη

500 γρ. χυλοπίτες Μετσόβου

1,5 κουταλιά της σούπας βούτυρο γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε για περίπου 8-10 λεπτά τις χυλοπίτες σε καλά αλατισμένο νερό.

Σ’ ένα άλλο κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο το νουά και το κιλότο τα οποία έχουμε κόψει σε μικρές μπουκίτσες. Μόλις πάρουν καλό χρώμα, προσθέτουμε κατά σειρά το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ.

Μαγειρεύουμε λίγο ακόμα και «σβήνουμε» με το κρασί.

Μόλις σχεδόν εξατμιστεί συνεχίζουμε με τις ντομάτες, τα δαφνόφυλλα, την κανέλλα, το μπαχάρι και λίγο νεράκι αν χρειαστεί.

Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 60 λεπτά.

Καίμε ελαφρά το φρέσκο βούτυρο και το ανακατεύουμε με τις ζεστές χυλοπίτες.

Σερβίρουμε ξεχωριστά τις χυλοπίτες και από πάνω την σάλτσα με το μοσχαράκι.

 

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 630 Kcal

Για πολλούς η ορολογία που χρησιμοποιείται από τους σεφ για να περιγράψουν τα διάφορα μέρη του κρέατος, που πρέπει να χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις προτεινόμενες συνταγές, αποτελούν ξένη γλώσσα, με αποτέλεσμα σπάνια ο καταναλωτής να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει.

Το κιλότο λοιπόν, αναφέρεται στο τμήμα της λεκάνης του μοσχαριού, χωρίς τα οστά. Είναι φτωχό σε συνδετικό ιστό και «σκληρές ίνες» και ιδανικό για κοκκινιστά και ψητά σχάρας.Το νουά, αποτελεί το οπίσθιο τμήμα του μηρού του μοσχαριού και είναι σχετικά άπαχο. Η πλούσια όμως περιεκτικότητα του σε ενδομυϊκό συνδετικό ιστό, το καθιστά σχετικά σκληρό, γιαυτό και συχνά προτείνεται να μαγειρεύεται με συνδυασμό ξηρής και υγρής .

Τελευταία άρθρα

Μαϊντανοσαλάτα με πλιγούρι και μυρωδικά
Μαϊντανοσαλάτα με πλιγούρι και μυρωδικά

Μαϊντανοσαλάτα με πλιγούρι και μυρωδικά

Το παιδί μου δεν τρώει όλα τα τρόφιμα. Πώς να το χειριστώ;
Το παιδί μου δεν τρώει όλα τα τρόφιμα. Πώς να το χειριστώ;

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών...

Διατροφή και Διαβήτης
Διατροφή και Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος κατά την οποία παρατηρούνται...