company logo

Μπιρίτσα – ουζάκι : Οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού…

Μπιρίτσα – ουζάκι : Οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού…

Ένας από τους πιο συχνούς συνειρμούς που κάνουμε με την σκέψη στο καλοκαίρι και στις βραδινές «χαλαρές» εξόδους, μας «μεταφέρει» σε κάποιο παραλιακό ταβερνάκι, να απολαμβάνουμε μεζέδες με την σχεδόν «απαραίτητη» παρέα παγωμένης μπίρας ή ούζου….Και βέβαια για να υπάρχει απόλαυση, αναγκαία προϋπόθεση είναι η τήρηση μέτρου….

Είναι στις μέρες μας αποδεδειγμένο ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία  του οργανισμού. Ταυτόχρονα όμως σημαντικότατες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η ήπια και με μέτρο κατανάλωση ορισμένων αλκοολούχων ποτών, όχι μόνο δεν επιβαρύνει αλλά μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες για διάφορα νοσήματα φθοράς, όπως τα καρδιαγγειακά. Η αρχή έγινε με το κόκκινο κρασί το οποίο ασκεί σημαντικότατη προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία. Παράλληλα, άρχισαν να μελετώνται και άλλα ποτά με σημαντική αντιοξειδωτική σύσταση, με κυριότερο από αυτά τη μπίρα.

ΞΑΝΘΙΑ ή ΚΑΣΤΑΝΗ, ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΕΥΕΡΓΕΤΕΙ….

Η μπίρα, όπως πλέον αποδεικνύεται από πληθώρα μελετών, ασκεί όταν καταναλώνεται με μέτρο, μια σημαντικότατη προστατευτική δράση έναντι καταστάσεων όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η αρτηριοσκλήρυνση και γενικότερα η στεφανιαία νόσος.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση στην οποία συνοψίζονται τα αποτελέσματα δεκαπέντε μεγάλων μελετών, αναφέρει ότι η ήπια κατανάλωση τόσο μπίρας, όσο και κρασιού σχετίζεται με μειωμένη κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων της καρδιάς και των αγγείων. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας από μελέτη στην οποία φάνηκε ότι η ήπια κατανάλωση ορισμένων αλκοολούχων ποτών όπως το κρασί και η μπίρα, μείωσε τη συχνότητα πρόκλησης εμφραγμάτων και παράλληλα βελτίωσε σημαντικά το προφίλ των λιπιδίων.

Τι είναι όμως αυτό που ασκεί μια τόσο σημαντική προστατευτική δράση και βρίσκεται στα συστατικά της μπίρας ; 

Η δράση αυτή της μπίρας φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως σε ορισμένα σημαντικότατα συστατικά που περιέχει:

  • Στη βιταμίνη Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ
  • Στα δραστικότατα φλαβονοειδή

Η μπίρα αποτελεί μία σημαντική πηγή βιταμίνης Β6, αλλά και Β12 και  φυλλικού οξέος. Τα συστατικά αυτά ρυθμίζουν στον οργανισμό τα επίπεδα μιας ουσίας η οποία  λέγεται ομοκυστεΐνη. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα παράγωγο του μεταβολισμού, το οποίο έχει σήμερα αποδειχτεί ότι αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα κινδύνου για τη δημιουργία στεφανιαίας νόσου. Υψηλά επίπεδα  ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές βλάβες στα αγγεία, όπως αλλοίωση της δομής του ενδοθηλίου των αγγείων, αύξηση παραγόντων που προκαλούν θρόμβωση κ.α.. Κατά συνέπεια, η εισαγωγή στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τροφών και ροφημάτων που περιέχουν βιταμίνη Β6, Β12 και φυλλικό οξύ, μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, παρέχοντας έτσι μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό. Παράλληλα, στη μπίρα περιέχονται ορισμένα από τα δραστικότερα αντιοξειδωτικά συστατικά, με κυριότερα από αυτά διάφορα φλαβονοειδή, όπως η τυροσόλη και η ρεσβερατρόλη. Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα αγγεία, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οξείδωση των λιπαρών οξέων στον οργανισμό, προστατεύοντας τη δομή του αγγειακού ενδοθηλίου και γενικότερα αναστέλλοντας μηχανισμούς που ευθύνονται για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης.

ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΤΡΟ….

σε 15 γρ. αλκοόλ περίπου.

Προσοχή: Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αντενδείκνυται σε περιπτώσεις υπερτριγλυκεριδαιμίας, κίρρωσης του ήπατος και σε ασθενείς που ακολουθούν αντιυπερτασικές ή αντιθρομβωτικές θεραπείες.

ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ

Στην Ελληνική κουλτούρα εδώ και χρόνια πρωταγωνιστούν αλκοολούχα ποτά με ιδιαίτερη ιστορία όπως το τσίπουρο ή τσικουδιά (είναι το ίδιο πράγμα, πρόκειται απλά για γεωγραφικές ονομασίες) και το ούζο. Για την παρασκευή του ούζου σήμερα χρησιμοποιείται ελληνικό καθαρό οινόπνευμα από μελάσα και γλυκάνισο, ενώ το τσίπουρο δημιουργείται αποκλειστικά από στέμφυλα.

Τεκμηριωμένες μελέτες που να υποδεικνύουν οφέλη από την κατανάλωση των εν λόγω αλκοολούχων δεν υπάρχουν, εικάζεται όμως πως και αυτά αν ενταχθούν στα πλαίσια του μέτρου που αναφέρθηκε πιο πάνω, κατέχουν θετικές επιδράσεις για την υγεία μας.

Ένα ποτηράκι ούζου ή τσίπουρου που εμπεριέχουν 46% αλκοόλ, αποδίδει περίπου 150 θερμίδες.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...