company logo

Μπορούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων ;

Μπορούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων ;

Μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, είναι δελεαστικό να καταναλώσουμε  τρόφιμα που χρειάζονται λίγο χρόνο για να προετοιμαστούν. Για πολλούς από εμάς, αυτό σημαίνει στροφή στα εντόνως επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως πλούσια σε λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και άλλα πρόσθετα.

Μελέτες έχουν τονίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία, μεταξύ των οποίων και ο αυξημένος κίνδυνος για παχυσαρκία και καρδιακή νόσο. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μέσα από αλλαντικά αποτελεί αιτία για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ο καθηγητής Aaron Lerner, του Technion-Israel Institute of Technology στη Χάιφα του Ισραήλ, και ο Δρ. Matthias Torsten, του  Aesku-Kipp στη Γερμανία, δηλώνουν ότι η κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να σχετίζεται και με την ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ένα αυτοάνοσο νόσημα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή κύτταρα στο σώμα, θεωρώντας ότι πρόκειται για ξένους εισβολείς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του ιστού του σώματος και ανώμαλη λειτουργία των οργάνων. Υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη αυτοάνοσων νοσημάτων. Μερικά από τα πιο κοινά είναι η κοιλιοκάκη, ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Crohn και η ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ο Καθηγητής Lerner και ο Δρ. Matthias σημείωσαν ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση τόσο στην επικράτηση των αυτοάνοσων νοσημάτων όσο και την κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν το πώς ορισμένες πρόσθετες ύλες (που χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν τη γεύση, την υφή, τη μυρωδιά και διάρκεια ζωής του τροφίμου) μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου και την ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η ομάδα εξηγεί ότι πολλά αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούνται από τη δυσλειτουργία του έντερου, καθώς επιτρέπεται σε διάφορες «ύποπτες» ουσίες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Τέλος, μέσω της μελέτης τους  ελπίζουν να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τα πρόσθετα τροφίμων , αλλά και σχετικά με τον αναγκαίο έλεγχο που πρέπει να γίνεται στην αγορά .

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...