company logo

Μπορούν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου να επηρεάσουν την ακοή σας;

Μπορούν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου να επηρεάσουν την ακοή σας;

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Η απώλειας της ακοής αυξάνεται με το πέρας της ηλικίας, επηρεάζοντας το  40 - 66% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 65 ετών και το 80% των ενηλίκων άνω των 85 ετών. Οι επιστήμονες διερεύνησαν το κατά πόσο η ανεπάρκεια σιδήρου συμβάλλει στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι επιστήμονες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της απώλειας της ακοής και της σιδηροπενικής αναιμίας σε 305.339 νέους και  ηλικιωμένους ενήλικες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης νευροαισθητήριας απώλειας ακοής ήταν 82% υψηλότερος σε εκείνους που παρουσίαζαν ανεπάρκεια σιδήρου.

Η Deepa Sekhar,  συγγραφέας του βιβλίου της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery , αναφέρει: «Η εσωτερική παροχή αίματος του αυτιού είναι πολύ ευαίσθητη στην ανεπάρκεια οξυγόνου και φαίνεται ότι η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο αυτή την κατάσταση».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σιδηροπενική αναιμία προκαλεί απώλεια ακοής, αλλά μόνο ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ των δύο όρων. Είναι πολύ πιθανόν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου να είναι ένας δείκτης που να προσδιορίζει την ανεπάρκεια ενός άλλου θρεπτικού συστατικού ή την ύπαρξη ενός προβλήματος  που να προκαλεί απώλεια της ακοής. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...