company logo

Μύθος ή πραγματικότητα η μέθοδος αδυνατίσματος 5:2

Μύθος ή πραγματικότητα η μέθοδος αδυνατίσματος 5:2
  • Ημερομηνία:25/10/2013
  • Κατηγορίες:

Μία καινούργια μόδα έχει ξεσπάσει πρόσφατα στην Αγγλία ως επαναστατική μέθοδος αδυνατίσματος, η οποία ονομάζεται ‘μέθοδος 5:2’.  Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της πέντε ημέρες της εβδομάδας καταναλώνετε ότι θέλετε, χωρίς περιορισμό στις θερμίδες σας και 2 ημέρες  την εβδομάδα περιορίζετε σχεδόν στο ¼ τις θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε συνήθως. Δηλαδή δύο από τις πέντε ημέρες της εβδομάδας περιορίζεται σημαντικά τις θερμίδες σας. Ας υποθέσουμε ότι ένας άντρας που καταναλώνει πέντε ημέρες την εβδομάδα 2000 θερμίδες, τις υπόλοιπες δύο καταναλώνει 500 θερμίδες, με τον ίδιο τρόπο υπολογίζουμε τις θερμίδες για τη γυναίκα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της 5:2 μεθόδου, εάν μία γυναίκα ακολουθήσει το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, το σωματικό βάρος μειώνεται κατά μισό κιλό την εβδομάδα. Η μεταβολή στο σωματικό βάρος του άντρα είναι λίγο μεγαλύτερη. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η επιτυχία του προγράμματος σαφώς και εξαρτάται από τον τρόπο που διατρέφεται κάποιος τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας και δεν το παρακάνει με την πρόσληψη θερμίδων.

Στον κλάδο της διατροφής, οι συστάσεις που κάνουν οι ειδικοί γίνονται σχεδόν πάντα (θέλουμε να πιστεύουμε) με βάση επιστημονικά στοιχεία μελετών που έχουν διεξαχθεί.  Η παρούσα μέθοδος δε μας παρουσιάζει επιστημονικές μελέτες που να ισχυροποιούν τη θέση της. Αυτό που δε γνωρίζουμε μακροπρόθεσμα είναι τι επιπτώσεις έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η συγκεκριμένη μέθοδος. Σαφώς εάν κάποιος ακολουθήσει την παρούσα μέθοδο για μικρό χρονικό διάστημα δεν πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνη αλλά και πάλι αυτή είναι μία δική μας εκτίμηση χωρίς να υποστηρίζεται από εμπεριστατωμένα στοιχεία.

Μία ισορροπημένη διατροφή που στηρίζεται σε προϊόντα ολικής άλεσης, σε ψάρια, άπαχα κρέατα, φρούτα, λαχανικά και λιπαρά όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί και δεν ξεπερνά ημερησίως τις θερμίδες που χρειάζεται ό κάθε άνθρωπος εξατομικευμένα, είναι πολύ συνοπτικά ότι καλύτερο προτείνουμε να ακολουθήσει ο σύγχρονος άνθρωπος για να θωρακίσει την υγεία του. Η φυσική δραστηριότητα συνδράμει αδιαμφισβήτητα και αυτή στην καλή υγεία και κατά συνέπεια στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Πληθώρα μελετών που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ισχυροποιούν την παρούσα θέση μας και υποστηρίζουν την περαιτέρω διεξαγωγή ερευνητικού έργου.

 

Ευγενία Ηλιάδου
Κλινικός Διαιτόλογος-Διατροφολόγος, Μsc, State Registered Dietitian UK
Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος Mediterraneo Hospital 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...