company logo

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η νηστεία για τρεις ημέρες ενδέχεται να ανανεώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η νηστεία για τρεις ημέρες ενδέχεται να ανανεώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παρά το γεγονός ότι οι δίαιτες νηστείας έχουν επικριθεί από τους διατροφολόγους, η έρευνα δείχνει ότι μια τέτοια δίαιτα ενδέχεται να συμβάλλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας αναφέρουν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής για τα άτομα που πάσχουν από βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ηλικιωμένους των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό.

Ο Valter Longo, καθηγητής γεροντολογίας και βιολογικών επιστημών, αναφέρει ότι η νηστεία προτρέπει τα βλαστοκύτταρα να δημιουργήσουν λευκά αιμοσφαίρια, επαναφέροντας ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σύστημα σε ενεργά επίπεδα.

Η ελεγχόμενη νηστεία αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί αποθήκες γλυκόζης και λίπους , αλλά επίσης δρα και σε ένα σημαντικό τμήμα των λευκών κυττάρων του αίματος. Κατά τη διάρκεια κάθε κύκλου της νηστείας , αυτή η εξάντληση προκαλεί αλλαγές που ενεργοποιούν τα βλαστοκύτταρα, οδηγώντας στην αναγέννηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε δοκιμές, ζητήθηκε από τους εθελοντές να μην φάνε τακτικά για διάστημα μεταξύ δύο και τεσσάρων ημερών σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη νηστεία μείωσε επίσης το ένζυμο ΡΚΑ, που συνδέεται με τη γήρανση και μια ορμόνη που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και την ανάπτυξη του όγκου.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας  ο οργανισμός προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια και ένα από τα πράγματα που μπορεί να κάνει για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι να ανακυκλώνει πολλά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που δεν είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα εκείνα που μπορεί να έχουν υποστεί ζημιά.

Eπιπλέον ο Longo προσθέτει: “Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η νηστεία είναι επικίνδυνη, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι ευεργετική”.

Επιπροσθέτως, η βοηθός καθηγήτρια της κλινικής ιατρικής στο USC, Tanya Dorff, σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η νηστεία μπορεί να μετριάσει ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες της χημειοθεραπείας.

Ο Chris Mason , καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής στο University College του Λονδίνου, δήλωσε: "Το χρονικό διάστημα της νηστείας δεν είναι τόσο μεγάλο έτσι ώστε να έχει αρνητικές συνέπειες για κάποιον με καρκίνο. Ωστόσο, δεν είμαι βέβαιος ότι η νηστεία είναι η καλύτερη ιδέα. Οι άνθρωποι είναι καλύτερα να τρώνε σε μία τακτική βάση ".

 

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...