company logo

Νέα ουσία μπορεί να μειώσει την επιθυμία για «ανθυγιεινά» τρόφιμα

Νέα ουσία μπορεί να μειώσει την επιθυμία για «ανθυγιεινά» τρόφιμα

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

 

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το προπιονικό (μια ουσία που παράγεται φυσικά όταν οι φυτικές ίνες διασπώνται από τα βακτήρια του εντέρου) μειώνει την επιθυμία για τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας όπως το κέικ και η πίτσα.

Οι επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ζήτησαν από 20 εθελοντές να καταναλώσουν ένα milkshake που είτε περιείχε προπιονικό (συνδυασμός ινουλίνης και προπιονικού εστέρα) ή ινουλίνη. Μετά την κατανάλωση των milkshakes οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου ενώ έβλεπαν φωτογραφίες διαφόρων τροφίμων χαμηλής ή υψηλής θερμιδικής αξίας όπως σαλάτες, ψάρι, λαχανικά ή σοκολάτα, κέικ και πίτσα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι όταν οι εθελοντές που είχαν καταναλώσει το milkshake που περιείχε προπιονικό, έβλεπαν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, είχαν λιγότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονταν με την ανταμοιβή ενώ ακόμη αξιολόγησαν τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας ως λιγότερο ελκυστικά.  Επιπλέον, στο δεύτερο μέρος της μελέτης δόθηκαν στους εθελοντές ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και τους ζητήθηκε να φάνε όσο θέλουν. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το milkshake που περιείχε προπιονικό κατανάλωσαν 10% λιγότερο ζυμαρικά.

Σε μια προηγούμενη ερευνητική μελέτη της ίδιας ομάδας διαπιστώθηκε ότι μετά από έξι μήνες οι υπέρβαροι εθελοντές που πρόσθεσαν προπιονικό στην διατροφή τους ζύγιζαν λιγότερο σε σύγκριση με τους εθελοντές που πρόσθεσαν μόνο ινουλίνη στα γεύματά τους.

Ο καθηγητής Gary Frost, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Ιατρικής του Imperial πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να παραχθούν με φυσικό τρόπο παρόμοιες ποσότητες προπιονικού με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη (10g) καθώς κάποιος θα πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 60 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά.


Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...