company logo

Νηστεία: Μια νέα θεραπεία κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας ;

Νηστεία: Μια νέα θεραπεία κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας ;

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

 

Έρευνα που διεξήχθη από τον καθηγητή Valter Longo στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες αναφέρει ότι η νηστεία πυροδοτεί κυτταρικές διαδικασίες που είναι κρίσιμες για τη σωματική αποκατάσταση. Ο ίδιος εξηγεί: «Κατά τη διάρκεια της νηστείας παράγεται κορτιζόλη που κινητοποιεί την καταστροφή αυτοάνοσων κυττάρων, οδηγώντας στην παραγωγή νέων υγιών κυττάρων».

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νόσος κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο έλυτρο μυελίνης των πρωτεϊνών και των λιπαρών οξέων που «μονώνει» τις νευρικές ίνες στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα ήπιο μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια μέχρι παράλυση και τύφλωση... Η σκλήρυνση κατά πλάκας θεωρείται ότι επηρεάζει περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο καθηγητής Longo και η ομάδα του διεξήγαγαν δοκιμές σε ποντίκια. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δύο ομάδες ποντικών με αυτοάνοση νόσο. Η μια ομάδα ακολούθησε διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και σε πρωτεΐνες που συμπεριλάμβανε τρεις κύκλους νηστείας διάρκειας 3 έως 7 ημερών. Η άλλη ομάδα ακολουθούσε μια κανονική διατροφή. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι στο 20% των ποντικιών της πρώτης ομάδας παρατηρήθηκε πλήρη ανάρρωση. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι είχαν αυξημένα επίπεδα κορτικοστερόνης, μιας στεροειδούς ορμόνης που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια. Τα επίπεδα των Τ-κυττάρων ήταν αυξημένα ενώ παρατηρήθηκε μείωση στα επίπεδα συγκεκριμένων κυτταροκινών. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα ποντίκια της πρώτης ομάδας παρουσίασαν σημάδια αναγέννησης της μυελίνης που είχε καταστραφεί από την νόσο.

 

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Longo: «Η νηστεία εξολοθρεύει τα ανοσοκύτταρα. Στη συνέχεια οι ποντικοί επιστρέφουν στην κανονική διατροφή τους με αποτέλεσμα να παράγονται νέα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μαζί με κύτταρα που παράγουν μυελίνη».

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν την ασφάλεια και την πιθανή αποτελεσματικότητα της νηστείας σε 60 ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (RRMS). Η RRMS είναι η πιο κοινή μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπου οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα με διάσπαρτες περιόδους ανάκαμψης. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στη μια ακολουθούσαν μια διατροφή ελέγχου, στην άλλη μια κετογονική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών οξέων και στην τελευταία ομάδα οι συμμετέχοντες μετά από νηστεία 7 ημερών ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή για 6 μήνες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η τρίτη ομάδα παρουσίασε σημαντική βελτίωση στην σωματική αλλά και την ψυχική υγεία.

Ωστόσο , ο καθηγητής Longo αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για την καθιέρωση της νηστείας ως θεραπεία κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας αλλά και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...