company logo

Νόσος του Alzheimer: σχεδόν οι μισές περιπτώσεις οφείλονται στην υπερινσουλιναιμία

Νόσος του Alzheimer: σχεδόν οι μισές περιπτώσεις οφείλονται στην υπερινσουλιναιμία

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του διαβήτη και της νόσου του Alzheimer, αλλά η φύση αυτής της σχέσης και ο τρόπος αντιμετώπισής της δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί.

Η Melissa Schilling, μια καθηγήτρια από το NYU, μελέτησε έρευνες δεκαετιών πάνω στον διαβήτη, τη νόσο του Alzheimer και τη μοριακή χημεία. Αποδείχτηκε ότι οι συνήθεις πρακτικές στον τομέα της έρευνας, ο αποκλεισμός για παράδειγμα ασθενών με γνωστά ιατρικά προβλήματα όπως ο διαβήτης από έρευνες σχετικές με τη νόσο του Alzheimer, είχαν επισκιάσει τους μηχανισμούς που συνδέουν τις δύο αυτές ασθένειες. Οι μηχανισμοί  αποδεικνύεται πως αφορούν την ινσουλίνη και τα ένζυμα που την διασπούν. Τα ίδια ένζυμα που διασπούν την ινσουλίνη διασπούν επίσης και το β-αμυλοειδές, την πρωτεΐνη που διαδραματίζει κύριο ρόλο στις νευροτοξικές διεργασίες που χαρακτηρίζουν τη νόσο του Alzheimer. Όταν οι άνθρωποι έχουν υπερινσουλιναιμία (εκκρίνουν δηλαδή υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης κάτι που οφείλεται σε κακή διατροφή, προ-διαβήτη, παχυσαρκία κ.λπ.) τα ένζυμα είναι απασχολημένα στο να διασπούν την ινσουλίνη και δεν προλαβαίνουν να διασπάσουν το β-αμυλοειδές με αποτέλεσμα να προκαλείται η συσσώρευσή του.

Η Αμερικανική Ένωση για τον Διαβήτη εκτιμά ότι περίπου 8,1 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αδιάγνωστο διαβήτη και 86 εκατομμύρια έχουν προ-διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν. Τα καλά νέα είναι ότι η υπερινσουλιναιμία μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί μέσω της άσκησης, αλλαγών στη διατροφή και  φαρμακευτικής αγωγής.  Η Schilling σημειώνει ότι: «Αν μπορέσουμε να προτρέψουμε τον κόσμο να κάνει εξετάσεις και να ξεκινήσει θεραπεία σε περίπτωση που διαγνωστεί με υπερινσουλιναιμία, τότε η συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Alzheimer καθώς και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το διαβήτη θα μειωνόταν σημαντικά».

Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία της υπερινσουλιναιμίας μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αναστρέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...