company logo

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά

  • ρύζι: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • αμπελόφυλλα: 400 γρ. λεπτά φρέσκα
  • άνηθος: 1 ματσάκι ψιλοκομμένος
  • δυόσμος: 1½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένος
  • φρέσκα κρεμμυδάκια: 1 ματσάκι ψιλοκομμένα
  • ξερά κρεμμύδια: 1 κιλό τριμμένα στον τρίφτη
  • λεμόνια: 2, ο χυμός
  • ελαιόλαδο: 1½ φλιτζάνι του τσαγιού
  • κουκουνάρι: 50 γρ. (προαιρετικά)
  • αλάτι.: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • πιπέρι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • γιαούρτι: για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεματίζουμε μερικά αμπελόφυλλα, τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.

Σε ρηχή κατσαρόλα αχνίζουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε το λάδι, ανακατεύουμε καλά και, πριν ροδίσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι (προαιρετικά) και κατόπιν το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πάλι και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γέμιση και το τυλίγουμε σφιχτά. Απλώνουμε μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας, στρώνουμε τα ντολμαδάκια κυκλικά και τα σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα.

Τοποθετούμε ανάποδα ένα ρηχό μεγάλο πιάτο και προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι το χείλος του πιάτου. Βράζουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια με φετάκια λεμονιού και γιαούρτι. Τρώγονται θαυμάσια και κρύα.