company logo

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ DIETTV:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ DIETTV:
  • Ημερομηνία:30/06/2014
  • Κατηγορίες:

«Κακοί συνδικαλιστικοί χειρισμοί και μικροσυμφέροντα ομάδων έχουν καθυστερήσει την έκδοση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος..»

Ένα από τα πλέον "ανοχύρωτα" επαγγέλματα εν ετει 2014 είναι σίγουρα αυτό του διαιτολόγου. Μέσα σε ένα χάος όπου το "ότι δηλώσεις είσαι" ακμάζει εδώ και δεκαετίες, σε ένα χώρο όπου οι "μαϊμούδες" τείνουν συχνά να ξεπεράσουν σε πληθυσμό τους πραγματικούς επιστήμονες (οι οποίοι δεν πρέπει να προσδιορίζονται μόνο από την επάρκεια των πτυχίων τους, αλλά και από τη συνολική προσφορά και συμπεριφορά στον κλάδο), η πολιτεία με βραδείς ρυθμούς και μπροστάρηδες μια χούφτα εραστές της επιστήμης της διαιτολογίας (για τους οποίους θα μιλήσουμε σε μελλοντικό άρθρο και το οποίο θα βάλει πολλούς «τζάμπα» μάγκες στη θέση τους...) κοπιάζει, αλλά τελικά όπως φαίνεται θα καταφέρει να δώσει μια σημαντική υπόσταση στο επάγγελμα, με την θεσμοθέτηση της άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος...

Ακούγεται όντως παράδοξο για ένα επάγγελμα που τροφοδοτείται με ειδικούς από ένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο, τρία Ελληνικά Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ένα σωρό ξένα αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια να μην έχει τόσα χρόνια την απαιτουμένη άδεια εξασκήσεως είναι όμως περά για πέρα πραγματικότητα..
Πραγματικότητα που εκμεταλλεύτηκαν υπέρ του δέοντος μια σειρά επαγγελματιών άλλων χώρων, οι οποίοι χάριν αρκετών έως και πολλών ενίοτε ευρώ, βαφτίστηκαν διαιτολόγοι (ενώ ήταν ιατροί, γυμναστές, αισθητικοί, μάγειρες, παρουσιάστριες...), ενώ βέβαια δεν έλειψαν (και δεν λείπουν) και οι περιπτώσεις των επιτήδειων (με 3 στους 4 να μην έχουν περάσει ούτε απο το κυλικείο αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος διατροφής - διαιτολογίας) που έγιναν πρωτοσέλιδα στα ΜΜΕ με τις μοναδικές εμπνεύσεις τους να πωλούν γύρη μελισσών, αποξηραμένο θυρεοειδή αδένα μοσχαριού και οτι άλλο θα μπορούσε να παραπλανήσει μια μεγάλη μερίδα της Ελληνικής κοινωνίας, η οποία με Αχίλλειο πτέρνα την χαμηλή διατροφική παιδεία και τον διακαή πόθο για τη μαγική λύση αποτελεί ιδανική "πελατεία" για τέτοια άτομα....

Η κατάσταση είναι κατάτι καλύτερη στους χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας, όπου είναι σαφώς δυσκολότερο να συναντήσεις διαιτολόγο που να μην πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Ο πρόεδρος του  Πανελληνίου συλλόγου νοσοκομειακών διαιτολόγων, διαιτολόγος - διατροφολόγος Χρήστος Παπαβαγγέλης μιλά στο diettv.gr γιαυτες τις προϋποθέσεις και μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πολυπαθές αυτό επάγγελμα...

 

- Κε Παπαβαγγέλη υπάρχει περίπτωση να συναντήσουμε σε ένα νοσοκομείο την κατάσταση που βλέπουμε να "βασιλεύει" στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να κάνουν τους διαιτολόγους άτομα από άλλους επαγγελματικούς χώρους και αν όχι γιατί?

Σίγουρα η εικόνα στα Δημόσια Νοσοκομεία της Χώρας είναι καλύτερη από την εικόνα του Ιδιωτικού Τομέα. Βέβαια θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι Νοσοκομειακοί Διαιτολόγοι είναι ελάχιστοι (μόλις 120 με 150 για 6000 κλίνες) και σαφώς η υποστελέχωση παίζει σημαντικό ρόλο. Ακόμη και σε πολύ κεντρικά και μεγάλα Νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης, μη διαιτολόγοι (ιατροί,  νοσηλεύτριες και άλλοι) διακινούν διαιτολογικά σχήματα και συμβουλεύουν διαιτολογικά τους ασθενείς. Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι είναι πολύ δύσκολο να "περιφρουρήσουμε" τον ρόλο μας και το επάγγελμα μας όταν από πολλά νοσοκομεία της χώρας απουσιάζει παντελώς από το τμήμα διατροφής ο διαιτολόγος.

- Ο προσδιορισμός "κλινικός" που συναντάμε κάποιες φορές πριν από το "διαιτολόγος" τελικά τι σημαίνει?

Ο προσδιορισμός αυτός χωρά πολύ συζήτηση, καθώς καμία νομοθετική ρύθμιση δεν περιγράφει κάτι ανάλογο. Μέχρι τώρα, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει κάποια ρυθμιστική αρχή, με συνέπεια ο κάθε συνάδελφος πρακτικά να τιτλοδοτεί τον εαυτό του όπως ενδεχομένως θα ήθελε. Έτσι για παράδειγμα έχω κατά καιρούς δει τον χαρακτηρισμό «Διαιτολόγος Δημόσιας Υγείας, Παιδιατρικός Διαιτολόγος» κοκ....Επίσης λόγω κακής ενημέρωσης διάφοροι επαγγελματίες υγείας ονομάζουν εαυτούς διαιτολόγους κάνοντας  μεταπτυχιακές σπουδές στη διατροφή. Είναι έκδηλη η ανάγκη για ουσιαστική ρύθμιση και επόπτευση του επαγγέλματος άμεσα, με έναν δυνατό και ουσιαστικό τρόπο.

- Ποιά είναι η συμβολή του Πανελληνίου συλλόγου νοσοκομειακών διαιτολόγων στο πληγωμένο κύρος και στην επιστημονική υπόσταση ενός επαγγέλματος που αρκετοί έχουν ταυτίσει με αυτό του ειδικού που θα επισκεφθούν απλά για να αδυνατίσουν?

Πράγματι ξεκινώντας το 2005 με μια ομάδα εκλεκτών συναδέλφων (Δήμκας ιωάννης, Παρτσαλάκη Ιωάννα , Μούστου Ελίνα Κουτρουλιάς Θεοφάνης, και αργότερα  Γιαννουλάκη Νένα Δεδοπούλου Αλίκη, και Καραγιάννης  Δημήτρης) είχαμε διαπιστώσει ότι χρειαζόταν ένας Σύλλογος ο οποίος θα γεφύρωνε τα συμφέροντα των νοσοκομειακών συναδέλφων με τα κέντρα αποφάσεων. Στην πορεία αυτών των εννέα χρόνων πολλές φορές χρειάστηκε να αφυπνίσουμε συναδέλφους, να τους υπερασπιστούμε ενώ  φτάσαμε με την βοήθεια και άλλων συλλόγων να πετύχουμε την δημοσίευση του Άρθρου 134 στο  Νόμο 4052/2012. Έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπάρχει νομοθεσία που καλύπτει πανταχόθεν τον νοσοκομειακό συνάδελφο καθώς τον καθιστά απαραίτητο για το ΕΣΥ (1 διαιτολόγος / 80 κλίνες, δημιουργία Ομάδων Υποστήριξης Θρέψης, ρύθμιση της χρήσης εντερικών σκευασμάτων και τόσα άλλα…). Επίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νοσοκομειακών Διαιτολόγων καθ όλα τα χρόνια της λειτουργίας του διοργάνωσε και συνδιοργάνωσε πολυάριθμες επιστημονικές εκδηλώσεις, ενώ συνεργάστηκε με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας για την βελτιστοποίηση των συνθηκών πρακτικής άσκησης των αποφοίτων.

- Τι κατάσταση επικρατεί στα διαιτολογικά τμήματα των νοσοκομείων της χώρας μας? Είναι επαρκώς στελεχωμένα? Τελικά στον ασθενή που νοσηλεύεται σε ένα Ελληνικό νοσοκομείο παρέχεται η κατάλληλη διαιτολογική φροντίδα?

Όπως προανέφερα τα περισσότερα νοσοκομεία είναι υποστελεχομένα και χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό διαιτολόγων. Το υπηρεσιακό και επιστημονικό επίπεδο των νοσοκομειακών διαιτολόγων είναι πράγματι πολύ υψηλό. Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, οι προσπάθειες αυτές δύσκολα μπορούν να καρποφορήσουν εάν η πολιτεία δεν συνεπικουρεί. Για παράδειγμα ο σύλλογος μας έχει προσπαθήσει τα τελευταία δύο χρόνια με όλες του τις δυνάμεις να εφαρμοστεί ο νόμος 4052/2012 Αρθρο 134 και δυστυχώς ακόμα το υπουργείο κωφεύει. Όπως προανέφερα ο Νόμος αυτός καθιστά υποχρεωτική την Ομάδα Υποστήριξης Θρέψης στις Νοσοκομειακές Μονάδες. Με αυτό τον τρόπο στον ασθενής θα μπορούσε να παρέχεται με αξιολόγηση η διαιτητική φροντίδα. Αντ αυτού ο διαιτολόγος αναγκάζεται να κινείται μεταξύ αλλότριων καθηκόντων και διαφόρων εμποδίων που προκύπτουν από την ιατροκεντρική προσέγγιση. Μόνο η στελέχωση των νοσοκομείων με διαιτολόγους, η εφαρμογή του 4052 αλλά και η συνολική επόπτευση του χώρου μας από ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα μπορεί να προτείνει λύσεις και να τιμωρεί τα κακώς κείμενα, θα μπορέσει να φέρει στον ασθενή το πολυπόθητο όφελος της διατροφικής φροντίδας.

- Πόσο σημαντικές κρίνετε τις προσπάθειες που καταβάλλονται τον τελευταίο καιρό για να πάρει σάρκα και οστά η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος?

Δυστυχώς στο χώρο μας υπάρχει μεγάλη σύγχυση σε σχέση με το ποιος μπορεί να κάνει το διαιτολόγο…. Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι το εργαλείο που θα περιχαρακώσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και θα θέσει σε τερματισμό τις αυθαιρεσίες.

Το χειρότερο απ όλα είναι ότι οι διάφοροι κακοί συνδικαλιστικοί χειρισμοί και τα μικροσυμφέροντα ομάδων έχουν καθυστερήσει την έκδοση της με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών του επαγγέλματος μας.

Φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα, έχουν παρθεί σημαντικές πρωτοβουλίες από έγκριτους και σημαντικούς συναδέλφους του χώρου μας, οι οποίοι ανέλαβαν να απαγκιστρώσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από μεμονωμένα συμφέροντα και από ότι ενημερώνομαι θα έχουμε σύντομα εξελίξεις. Ελπίζω να συμβούν σύντομα γιατί οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω ότι η δημιουργία ενός ΝΠΠΔ (νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου) για την ρύθμιση του επαγγέλματος μας με βρίσκει παντελώς σύμφωνο και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συναδέλφους σκεφτήκαν το σύνολο μας και όχι απλά την βόλεψη τους ή το μικροσυμφέρον τους.

Οι νοσοκομειακοί διαιτολόγοι θα είναι παρόντες στις εξελίξεις και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πάμε μπροστά. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...