company logo

Ο ρόλος του σωστού σνακ στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Ο ρόλος του σωστού σνακ στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Καθώς η τάση για τακτική κατανάλωση μικρογευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας συνεχίζει να αυξάνεται, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ρόλο του σωστού σνακ στην προσπάθεια για υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Συχνά το τσιμπολόγημα συγχέεται με την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που επιβαρύνουν την υγεία μας. Στην πραγματικότητα, όμως, η επιλογή του σωστού σνακ μπορεί να συμβάλλει στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά.

Γιατί τσιμπολογάμε;

Εάν κοιτάξετε γύρω σας, θα παρατηρήσετε ότι όλοι γύρω σας «τσιμπολογάνε» διαφορετικά τρόφιμα. Η επιλογή του τροφίμου μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η καταγωγή του ατόμου, κάποια ιδιαίτερη γευστική προτίμηση ή περίσταση της ημέρας. Γεγονός, όμως, είναι ότι σαν συνήθεια διαρκώς αυξάνεται. Ένας από τους λόγους είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που έχει καταργήσει το ένα κυρίως γεύμα της ημέρας με τη μορφή, τουλάχιστον, που το γνωρίζαμε, σαν δηλαδή το οικογενειακό γεύμα στο τραπέζι. Οι πολλές ώρες εργασίας αναγκάζουν την υιοθέτηση νέων συνηθειών διατροφής και την κάλυψη του κυρίως γεύματος με μικρότερα και γρήγορα γεύματα που μπορεί ο καθένας να λαμβάνει στο γραφείο, το σχολείο, το αυτοκίνητο ή το δρόμο.

Επιπλέον, αρκετοί «τσιμπολογάνε» προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τον εκνευρισμό τους ή την έντονη ψυχολογική πίεση που τους προκαλούν τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Μύθος: Τα μικρογεύματα παχαίνουν...

Μία συνήθης άποψη είναι το τσιμπολόγημα παχαίνει και αυτή η αντίληψη οφείλεται κυρίως στο ότι έχει συνδεθεί με την κατανάλωση ανθυγιεινών και θερμιδογόνων τροφίμων. Στην πραγματικότητα, όμως, η σωστή και τακτική λήψη μικρογευμάτων μπορεί να συμβάλλει στη, κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ο ρόλος τους στη διατροφή των παιδιών

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας σε παιδιά δημοτικού, έδειξε ότι η σωστή κατανάλωση μικρογευμάτων συνέβαλε στην επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης C κατά 15-20%, προσέφερε ενέργεια αλλά και σημαντικά ποσά πρωτεϊνών.

Απαραίτητα και για τους ενήλικες

Η κατανάλωση υγιεινών σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας δεν είναι απαραίτητη μόνο για τα παιδιά και τους εφήβους αλλά και για τους ενήλικες. Τις περισσότερες φορές τα κυρίως γεύματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο, φυτικές ίνες, ασβέστιο και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με αποτέλεσμα η σωστή επιλογή μικρογευμάτων να συμβάλλει στην καλύτερη οργανική και μεταβολική λειτουργία και κατ’ επέκταση, στην προαγωγή της υγείας του ατόμου. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν μελέτες που δείχνουν ότι η επαρκής καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου που επιτυγχάνεται και μέσω μικρογευμάτων κατά την ενήλικη ζωή, καθυστερεί την αποδόμηση των οστών και προλαμβάνει την οστεοπόρωση.

Αναγκαία για τους αθλητές

Η τακτική λήψη μικρών γευμάτων πριν, κατά την διάρκεια και μετά τις προπονήσεις ή τους αγώνες, είναι σημαντική και ορίζει σε μεγάλο βαθμό την αθλητική απόδοση, τη μυϊκή λειτουργία και την οργανική υγεία του αθλητή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ανίκητος κολυμβητής των ημερών μας, Μάικλ Φελπς. Σε πολλές συνεντεύξεις του ανέφερε ότι η επιτυχία του οφείλεται στη συνεχή προπόνηση και τη σωστή διατροφή, που χαρακτηρίζεται από πολλά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας με υψηλό επίπεδο θρέψης και πρόσληψης ενέργειας.

Κάνοντας την σωστή επιλογή

Η επιλογή του σωστού μικρογεύματος εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε ατόμου. Σε κάθε, όμως, περίπτωση θα πρέπει να είναι ένα υγιεινό τρόφιμο, που να είναι έχει ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών και να προσφέρει ενέργεια.

Μια παραδοσιακή και παράλληλα πολύ θρεπτική επιλογή είναι ο μακεδονικός χαλβάς, που αποτελείται από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι, διατηρώντας ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου σπόρου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο και αποτελεί πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα και βασικό «συστατικό» ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Σε μία ποσότητα μπάρας 40 γρ καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των καθημερινών αναγκών του οργανισμού, με πολύ λιγότερες θερμίδες από ένα τοστ ή άλλο γλυκό.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...