company logo

Οι 10 καλύτερες τροφές για μακροβιότητα

Οι 10 καλύτερες τροφές για μακροβιότητα
  • Ημερομηνία:01/04/2014
  • Κατηγορίες:

Εάν κάνετε διατροφή πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, μάλλον θα πρέπει να βάλετε ένα φρένο. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε, το να ακολουθείς διατροφή πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Μετά από παρακολούθηση 6.381 ενηλίκων, για πάνω από 18 χρόνια, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι, των οποίων η διατροφή περιελάμβανε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης (περισσότερο από το 20% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων προέρχονταν από πρωτεΐνη), κατά τη μέση ηλικία, είχαν αυξήσει κατά 74% τον κίνδυνο της πρόωρης θνησιμότητας και είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερη πρωτεΐνη (το 10% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων προέρχονταν από πρωτεΐνη). Ήταν επίσης πιο ευάλωτοι στον θάνατο από διαβήτη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι πρωτεΐνες από ζωικές πηγές (κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά) αντιπροσώπευαν ένα μεγάλο μέρος της σχέσης μεταξύ πρωτεΐνης και πρόωρων θανάτων. Από την άλλη, οι φυτικές πρωτεΐνες (φασόλια, φακή, ξηροί καρποί και σόγια), φάνηκε να έχουν προστατευτικό ρόλο για τον οργανισμό.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η λήψη μεγάλης ποσότητας ζωικής πρωτεΐνης, αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και του IGF-1, ενός παράγοντα που έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του καρκίνου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ότι η διατροφή έχει άμεση σχέση με την μακροζωία. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μία μεσογειακή και χορτοφαγική διατροφή, μπορούν να προσδοκούν σε μία μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση με πολλούς τρόπους. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και Ε, η λουτεΐνη  και το Β-καροτένιο, εξουδετερώνουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια οξυγόνου που προσβάλλουν τα κύτταρα και συμβάλλουν στη γήρανση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα μονοακόρεστα λιπαρά και τα φλαβονοειδή, βοηθούν τη μείωση της φλεγμονής και αυτό αποτελεί έναν παράγοντα που συμβάλλει θετικά σε πολλές χρόνιες παθήσεις.

Μία διατροφή που βασίζεται σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, του Αβοκάντο

Περιέχει αντιφλεγμονώδη μονοακόρεστα λιπαρά, όπως ακριβώς και το ελαιόλαδο, μαζί με άφθονο φυλλικό οξύ, το οποίο είναι μία βιταμίνη που επιδιορθώνει το DNA και μειώνει την ομοκυστεΐνη.

Προσθέστε το αβοκάντο στις σαλάτες, τις σούπες ακόμα και στο σάντουιτς. Αλείψτε πολτοποιημένο αβοκάντο σε ψωμί ολικής άλεσης, αντί για βούτυρο ή μαγιονέζα.

παντζάρια μαζί με άλλα λαχανικά ή παντζάρια σοτέ με ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό πορτοκάλι.

βρώμη, βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, όπως και στη βελτίωση της δράσης της ινσουλίνης.

Επίσης μπορείτε να τα προσθέσετε σε κάποιο smoothie ή να συνοδεύσετε με αυτά τη φρουτοσαλάτα και το  γιαούρτι σας.

Λάχανο

Το λάχανο περιέχει φυτοχημικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος από εν δυνάμει τοξικές ουσίες. Τα αντικαρκινικά οφέλη θα είναι περισσότερα αν το τρώτε ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο.

Προσθέστε ψιλοκομμένο λάχανο σε σαλάτες και σούπες ή κάντε μια σπιτική λαχανοσαλάτα με τριμμένο καρότο και φρέσκο ​​άνηθο.

φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, όπως και μία εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος. Προσθέστε τις φακές σαν σάλτσα ζυμαρικών, αντί του κιμά. Βάλτε μαγειρεμένες φακές σε πράσινη σαλάτα ή ανακατέψτε τις στις σούπες και στα βραστά.

Κολοκύθα

Είναι μία εξαιρετική πηγή Α-καροτένιου, ένα φυτοχημικό που υπό προϋποθέσεις εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Φτιάξτε πουρέ κολοκύθας, βάλτε τη στο κέικ ή και στο ψωμί. Κάντε μια σπιτική σούπα κολοκύθας βελουτέ με χυμό πορτοκαλιού και κάρυ.

ωμέγα-3 λιπαρών, ο σολομός μπορεί να προστατέψει από καρδιακές παθήσεις, Alzheimer και εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Τα υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 στο αίμα, σχετίζονται επίσης με βραδύτερο ρυθμό μείωσης των τελομερών.

Προσθέστε σολομό στην ομελέτα από ασπράδι αυγών ή σε μία σαλάτα σπανάκι.

Σπανάκι

Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό, προσφέρει λουτεΐνη (για την υγεία των ματιών) και βιταμίνη Κ (για γερά κόκαλα και όχι μόνον). Όπως και οι φακές, το σπανάκι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος.

Βάλτε σπανάκι στη σάλτα ζυμαρικών, σε σούπες και ομελέτες. Χρησιμοποιήστε το στα σάντουιτς αντί για μαρούλι. Σερβίρετέ το μαγειρεμένο στον ατμό και ραντισμένο από ξύδι.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...