company logo

Οι ξηροί καρποί στην διατροφή του παιδιού

Οι ξηροί καρποί στην διατροφή του παιδιού

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

Διευθυντής Διαιτολογικού τμήματος  Ευρωκλινικής Παίδων

 

Η υγιεινή διατροφή είναι ζητούμενο για τον κάθε άνθρωπο. Όταν όμως η συζήτηση φτάνει στο παιδί, που έχει αυξημένες θρεπτικές ανάγκες για την ανάπτυξη και διαμόρφωση, τότε γίνεται αναγκαία. Η διασφάλιση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου για την κάλυψη των επιθυμητών προσλήψεων όλων των θρεπτικών συστατικών μπορεί να εξασφαλίσει παράλληλα και την δημιουργία θεμελίων για σωστές διατροφικές συνήθειες στο μέλλον.

 

Από ποια ηλικία μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε

Η χρήση ξηρών καρπών στην διατροφή βρεφών και μικρών παιδιών, έχει δημιουργήσει ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο χρήσης για την αποφυγή πνιγμού αλλά και τον κίνδυνο δημιουργίας αλλεργικών αντιδράσεων. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

  • Ορισμένοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην διατροφή παιδιών πριν την συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής, με σκοπό την αποφυγή αλλεργικών αντιδράσεων. Η θεωρεία όμως αυτή περισσότερο αποτελεί μία άποψη, αφού δεν τεκμηριώνεται από ερευνητικά στοιχεία ή τεκμηριώνεται από πολύ λίγα.
  • Αντίθετα, ερευνητικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η καθυστέρηση χρήσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων στην μετέπειτα ζωή.
  • Ολόκληρα αμύγδαλα δεν πρέπει ΠΟΤΕ να δίνονται σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών, λόγω του κινδύνου πνιγμού. Μπορείτε όμως να τα λιώσετε μέσα σε ένα πολτοποιημένο γεύμα, ώστε να απολαύσουν τα οφέλη από την κατανάλωση τους.
  • Όταν ξεκινήσετε να τους δίνετε ολόκληρα αμύγδαλα, να είστε σίγουροι ότι τα τρώνε καθιστά και να τα επιτηρείτε διαρκώς. Ενθαρρύνετε τα να τρώνε μικρές ποσότητες και να τις μασάνε πολύ καλά.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...