company logo

Οι μικροί μας Μαθηματικοί

Οι μικροί μας Μαθηματικοί
  • Ημερομηνία:16/10/2013
  • Κατηγορίες:
  • Πηγή:http://www.medidiatrofi.gr/οι-μικροί-μας-μαθηματικοί/

Τα παιδάκια μαθαίνουν μαθηματικά χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται. Οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία χρησιμοποιούν διάφορα παιχνίδια και δραστηριότητες για να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν πως να βάζουν τα πράγματα σε σειρά, πως να θυμούνται διάφορα αντικείμενα, να τα βάζουν σε ομάδες – κατηγορίες, να ολοκληρώνουν μοτίβα. Όλα αυτά ανήκουν στις βασικές προμαθηματικές έννοιες.

Πως μπορούν οι γονείς να συμβάλλουν σε αυτό; Η απάντηση είναι απλή: ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ. Παρακάτω παραθέτονται μερικές ιδέες για παιχνίδι με μαθηματικά. Βάλτε όλα τα παιχνίδια στο πάτωμα και χωρίστε τα σε κατηγορίες για παράδειγμα φαγητά, ζωάκια, μέσα μεταφοράς κ.τ.λ.

Επίσης μπορείτε να τα χωρίσετε αντί σε είδη και κατηγορίες ανά χρώμα ή ανά μέγεθος. Αυτό το παιχνίδι είναι μια διαδικασία ταξινόμησης η οποία είναι βασική μαθηματική δεξιότητα. Δώστε τους αντικείμενα και ζητήστε τους να βρουν τα ίδια. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι αυτό που κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά από κάποια άλλα, αλλά και τι είναι αυτό που τα κάνει να μοιάζουν μεταξύ τους.

Ζητήστε από το παιδί σας να τοποθετεί κάποιο αντικείμενο κάτω ή πάνω ή ανάμεσα από ένα άλλο αντικείμενο. Χρησιμοποιήστε δηλαδή «τοπικά επιρρήματα» ώστε να αναπτύξετε τη δεξιότητα προσανατολισμού στο χώρο. Για να γίνει πιο ευχάριστη η δραστηριότητα να παίξετε κρυφτό! Κρύψτε ένα αντικείμενο και ζητήστε από το παιδί να το βρει και όταν το βρει να φωνάξει δυνατά που ήταν κρυμμένο.

Φτιάξτε μπισκοτάκια μαζί με το παιδί τα οποία να έχουν διαφορετικά σχήματα. Τουβλάκια! Είναι η πιο δημιουργική και έξυπνη λύση. Μπορείτε εκτός να κατασκευάζετε πυργάκια και σπιτάκια να φτιάξετε ένα μοτίβο και να του ζητήσετε να συνεχίσει. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται η παρατηρητικότητα του και η λογική του κρίση. Μετρήστε αντικείμενα. Μπορείτε να μετράτε παιχνίδια, σκάλες, φρούτα. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το παιδί σας να στρώσει το τραπέζι.

Πόσα πιρούνια και κουτάλια θα χρειαστούν; Μετρήστε μαζί: «Ένα για το μπαμπά, ένα για τη μαμά……». Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και όταν κόβετε ένα γλυκό ή μία πίτσα. Αφήστε τα παιδί να βάλει από ένα κομμάτι σε κάθε πιάτο για να προσφέρει στον καθένα. Άλλη ιδέα είναι να του ζητήσετε να βρει και να κόψει από ένα βιβλίο «3 εικόνες γλυκών» ή «πέντε εικόνες αυτοκινήτων». Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε και την ανάπτυξη των μυών του χεριού καθώς κόβει αλλά και στον οπτικοκινητικό συντονισμό ματιού χεριού. Εξοικειώστε τον με την εικόνα των αριθμών.

Ζωγραφίστε αριθμούς, φτιάξτε αριθμούς με χαρτόνια, φτιάξτε μπισκότα σε σχήμα αριθμών. Επίσης μπορείτε να του ζητήσετε να εντοπίσει αριθμούς μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου. Αυτά ήταν μερικές ιδέες για να μάθουν παίζοντας και διασκεδάζοντας. Να γνωρίζετε ότι κάθε γονιός μπορεί να σκεφτεί και άλλα, πολλά και όμορφα αν για λίγο μπει στη θέση του παιδιού και γίνει και αυτός παιδί. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...