company logo

Οι παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Οι παχύσαρκες γυναίκες  μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Μελέτη που έγινε σε περισσότερες από 67.000 γυναίκες δείχνει ότι οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες και μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Ο κίνδυνος εμφάνισης  καρκίνου του μαστού μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών (με δείκτη μάζας σώματος 35 ή υψηλότερο) ήταν μέχρι  και 58 % υψηλότερος συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος.

«Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού που μπορεί όμως να αλλάξει, πετυχαίνοντας ένα επιθυμητό βάρος» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Marian Neuhouser, καθηγητής επιδημιολογίας στο Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ. Ενώ η μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του μαστού, δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ο Neuhouser εξήγησε ότι ο αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού οφείλεται πιθανών στην αύξηση των οιστρογόνων. "Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι αυξάνει τα οιστρογόνα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, επειδή τα οιστρογόνα φτιάχνονται στο λιπώδη ιστό", δήλωσε ο Neuhouser. "Ο λιπώδης ιστός εκκρίνει επίσης παράγοντες που σχετίζονται  με την αντίσταση στην ινσουλίνη, οδηγώντας στην αύξηση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού”.

Οι γυναίκες που έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης, μείωσαν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αναφέρει ο Neuhouser, προσθέτοντας ότι και άλλες μελέτες πρέπει να γίνουν για να απαντηθεί πραγματικά αυτό το ερώτημα.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας ή το οικογενειακό ιστορικό, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας για να πετύχουμε ένα σωστό βάρος, οδηγώντας στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού», συμπληρώνει ο Neuhouser.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι οι πολύ παχύσαρκες γυναίκες διέτρεχαν κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, αλλά όχι για τους άλλους τύπους. Παρόλα αυτά ήταν πιθανότερο να έχουν μεγάλους όγκους που μπορούσαν να εξαπλωθούν πέραν του μαστού και σε λεμφαδένες. Επιπλέον, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης δεν είχε καμία επίδραση στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ανεξάρτητα από το βάρος.

Ο Δρ Clifford Hudis , επικεφαλής της υπηρεσίας ιατρικής του μαστού στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, δήλωσε «Η παχυσαρκία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία , συμπεριλαμβανομένης της συμβολής της στον καρκίνο και πρέπει μέσω της επιστημονικής και δημόσιας πολιτικής, να ληφθούν αποφάσεις που να συμβάλουν στον περιορισμό της» .

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...