company logo

Οι υγρές θερμιδικές παγίδες του καλοκαιριού

Οι υγρές θερμιδικές παγίδες του καλοκαιριού
  • Ημερομηνία:01/08/2013
  • Κατηγορίες:

Το βάρος κάθε ανθρώπου καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από αυτό που ονομάζουμε ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή τις θερμίδες που προσλαμβάνει από την τροφή σε σχέση με εκείνες που δαπανά καθημερινά. Σημαντικό ρόλο σε αυτό το  ισοζύγιο  παίζουν οι «υγρές θερμίδες», που  προσλαμβάνουμε μέσα από τα ροφήματα και ποτά που καταναλώνουμε. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών μπορεί να προέλθει από το αλκοόλ, το οποίο μας δίνει θερμίδες και για την ακρίβεια ένα γραμμάριο αλκοόλ θα μας δώσει εφτά θερμίδες. Αυτές φυσικά δεν είναι ίδιες για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός ποτού. 

Έτσι υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12 % (σε πολύ δυνατές μπίρες), το κρασί με περιεκτικότητα περίπου 12 % και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40 % αλκοόλ. Όσο λοιπόν περισσότερο αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες. Επίσης, σημαντικό ρόλο στο θερμιδικό περιεχόμενο ενός ποτού παίζει  και το τι άλλο περιέχει.

Η προσθήκη για παράδειγμα αναψυκτικών, χυμού, ζάχαρης κ..α. σίγουρα ανεβάζει τις θερμίδες ενός ποτού. Αυτό όμως που μετράει τελικά είναι η ποσότητα. Και όπως λέει και ο Παράκελσος ένας από τους μεγαλύτερους αλχημιστές του μεσαίωνα, «η δόση κάνει το δηλητήριο». Μικρές ποσότητες μπορεί να είναι φάρμακο για την καρδιά μας, ενώ όταν το παρακάνουμε μπορεί να είναι φαρμάκι είτε για το βάρος είτε για την εν γένει καλή μας υγεία.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...