company logo

Όλες οι αλήθειες για την παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη

Όλες οι αλήθειες για την παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη

Εάν είστε έγκυος και υπέρβαρη, είναι ώρα να σταματήσετε να σκέφτεστε πως το σωστό είναι να τρώτε για δύο…

Το να είστε έγκυος και υπέρβαρη ή παχύσαρκη, σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας, όχι μόνο για εσάς αλλά και για το έμβρυο. Είναι γεγονός επίσης, ότι η εξάπλωση του φαινομένου της παχυσαρκίας στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών, δεν κάνει αυτό που συνιστάται από τους ειδικούς, δηλαδή να χάσουν το περιττό βάρος πριν κυοφορήσουν.

Στην Αγγλία για παράδειγμα, ένα κατ’ εκτίμηση 16 με 18 τοις εκατό των εγκύων γυναικών, είναι παχύσαρκες από την αρχή της εγκυμοσύνης τους.

Αλλά ποιες είναι οι επιπτώσεις πραγματικά; Μπορούν μερικά επιπλέον κιλά να κάνουν πραγματικά μια μεγάλη διαφορά με αρνητικές επιπτώσεις;

 

Πιθανές επιπλοκές

Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος κατά την εγκυμοσύνη σχετίζονται με μια σειρά από επιπλοκές στην υγεία:

-Φλεβική θρομβοεμβολή (ο σχημτισμός θρόμβου μέσα σε μία φλέβα, απ’ όπου μπορεί να μετακινηθεί και προς τους πνεύμονες)

-Σήψη (δυνητικά απειλητική για τη ζωή)

-Διαβήτης κύησης

-Υπερτασικές διαταραχές (υψηλή αρτηριακή πίεση)

-Καρδιακή νόσος

-Αποβολή, θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό, εμβρυϊκές ανωμαλίες και θάνατο του νεογνού

Πολλοί ερευνητές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που κυοφορούν και είναι παχύσαρκες,  έχουν περισσότερες πιθανότητες για αναγκαστική πρόκληση τοκετού, καισαρικές τομές, υποβοηθούμενη κολπική γέννηση και σοβαρή αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Επιπρόσθετα, εάν μία γυναίκα παραμένει παχύσαρκη αφού έχει γεννήσει, αυξάνεται ο κίνδυνος της ανάπτυξης διαφόρων παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2, πεπτικά προβλήματα, ακράτεια ούρων, διαταραχές του πυελικού εδάφους, πολύποδες ενδομητρίου και ινομυώματα.

 

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο μωρό

Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί επίσης να κρύβει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για το παιδί. Για παράδειγμα, έρευνα από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παίρνουν υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της κύησης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά.

Η μελέτη είχε ως στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον η παιδική παχυσαρκία οφείλεται στις συνθήκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμμετείχαν 91.045 παιδιά και 42.133 γυναίκες που είχαν περισσότερες από μία εγκυμοσύνες.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ David Ludwig σχολίασε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μπορούσε να θέσει τους απογόνους σε αυξημένο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, ανεξάρτητα από τα γονίδια και το περιβάλλον. «Με άλλα λόγια, η παχυσαρκία θα μπορούσε να εξαπλωθεί από γενιά σε γενιά, εκτός εάν γίνει κάτι για να σταματήσει αυτός ο φαύλος κύκλος».

Το τι προκαλεί πραγματικά την παχυσαρκία στους απόγονους των παχύσαρκων εγκύων γυναικών, μπορεί ίσως να εξηγηθεί από τη Δρ Claire de La Serre του Πανεπιστημίου της Γεωργίας.

Στα ευρήματα της έρευνάς της που παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας για τη Μελέτη της Πεπτικής Συμπεριφοράς (SSIB) τον Ιούλιο του 2014, η Δρ. De La Serre σημειωνεί ότι η μητρική παχυσαρκία οδηγεί σε «αξιοσημείωτες αλλαγές στην γαστρεντερική μικρο-χλωρίδα του απογόνου όπως και στην γαστρεντερική λειτουργία».

Εξήγησε ότι η γαστρεντερική μικροχλωρίδα αποτελείται από πολλά είδη μικροοργανισμών που ζουν στο πεπτικό σύστημα και τα οποία βοηθούν στην πέψη. Η ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του ατόμου, φαίνεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Οι ειδικοί, όπως η μαιευτήρας Δρ Deirdre Lyell, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Νοσοκομείο Lucile Packard Παίδων στην Καλιφόρνια, τονίζουν τη σημασία της απώλειας βάρους πριν την εγκυμοσύνη, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Άριστης Φροντίδας στην Αγγλία, προσφέρει τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του βάρους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη:

-Βεβαιωθείτε ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι είναι μέρος της καθημερινής ζωής σας.

- Μην κάνετε εξαντλητικές δίαιτες ή δίαιτες της μόδας, καθώς θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την ανάπτυξη του εμβρύου.

- Προσέξτε το μέγεθος της μερίδας σας και ξεχάστε το παλιό απόφθεγμα ότι «τρώτε για δύο».

- Αποφύγετε τροφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σάκχαρα και πολλές θερμίδες.

- Σιγουρευτείτε ότι τρώτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

- Διαλέξτε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

- Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο, αν χρειάζεστε περισσότερες λεπτομερείς διατροφικές συμβουλές.

Η εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι μια θαυμάσια εμπειρία της ζωής και όχι να αποτελεί ανησυχία για την υγεία σας και την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας, λόγω του βάρους σας.

Με την απώλεια βάρους πριν την εγκυμοσύνη και τη διασφάλιση της σωστής διαχείρισης βάρους σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα μειώσετε σημαντικά όχι μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, αλλά θα δώσετε στο μωρό σας ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...