company logo

Ορθή λήψη θυροξίνης

Ορθή λήψη θυροξίνης

Dr Σωτήριος Κ. Μπεθάνης, MSc, PhD

Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμελητής Κέντρου Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού

Ευρωκλινικής Αθηνών

www.sbethanis.gr


Στις ημέρες μας πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν θυροξίνη για να αντιμετωπίσουν την κακή λειτουργία του θυρεοειδούς τους (υποθυρεοειδισμός), να υποκαταστήσουν την παραγωγή  θυροξίνης μετά από χειρουργική αφαίρεση θυρεοειδούς (θυρεοειδεκτομή) ή σε άλλες περιπτώσεις που ο ιατρός τους κρίνει πως η χορήγηση θυροξίνης είναι χρήσιμη (π.χ. περιπτώσεις οζώδους βρογχοκήλης).

Η λήψη της συνθετικής θυροξίνης που λαμβάνουμε με τα χάπια είναι σχετικά εύκολη για τον ασθενή καθώς από της φαρμακολογικές της ιδιότητες είναι δυνατή η λήψη της μία φορά την ημέρα, έχει όμως ορισμένες ιδιαιτερότητες που είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη σωστή απορρόφηση του φαρμάκου και κατά συνέπεια τη σωστή ρύθμιση του ασθενούς.

Δύο παράγοντες είναι σε θέση να επηρεάσουν την απορρόφηση της θυροξίνης: η λήψη τροφής και η λήψη άλλων φαρμάκων.

Η θυροξίνη θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα πρωί, με άδειο στομάχι και ο ασθενής να μη λαμβάνει τροφή για τα επόμενα 30 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η βέλτιστη απορρόφηση της θυροξίνης.

Θα αναφερθούμε λίγο εκτενέστερα στη λήψη άλλων φαρμάκων από τον ασθενή που επίσης μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της θυροξίνης. Σαν γενικός κανόνας αν ο ασθενής θα πρέπει να λάβει και άλλα φάρμακα το πρωί, η θυροξίνη θα πρέπει να λαμβάνεται πρώτη στη σειρά και τα υπόλοιπα φάρμακα μετά από 30 λεπτά.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτό το γενικό κανόνα. Αν ο ασθενής λαμβάνει πέρα από τη θυροξίνη και σκευάσματα σιδήρου ή/και ασβεστίου η λήψη τους θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τέσσερις ώρες μετά τη λήψη της θυροξίνης. Η συγχορήγηση θυροξίνης με σκευάσματα σιδήρου και ασβεστίου είναι συχνή ειδικά στην εγκυμοσύνη και θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα στις εγκύους η προαναφερθείσα οδηγία για να εξασφαλιστεί η σωστή απορρόφηση της θυροξίνης που είναι πάρα πολύ σημαντική την περίοδο της κύησης.

Επίσης αρκετές ώρες (τουλάχιστον τέσσερις) θα πρέπει να απέχει η λήψη της θυροξίνης από τη λήψη φαρμάκων που δεσμεύουν την απορρόφηση χολικών οξέων στο έντερο και χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, όπως η χολεστυραμίνη (Questran), η κολεσεβελάμη (Cholestagel).

Καθώς η φυσιολογική έκκριση γαστρικού οξέος είναι απαραίτητη για την απορρόφηση της θυροξίνης, η λήψη φαρμάκων που ελαττώνουν την  έκκριση γαστρικού οξέος (π.χ ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη) μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της θυροξίνης.

Τηρώντας τις παραπάνω οδηγίες είναι βέβαιο οι ασθενείς σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο τους θα είναι σε θέση να επιτύχουν τη σωστή ρύθμιση που συντελεί σημαντικά στην καλή κατάσταση της υγείας τους

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...