company logo

12/10: Παγκόσμια ημέρα κατά της οστεοαρθρίτιδας

12/10: Παγκόσμια ημέρα κατά της οστεοαρθρίτιδας

 

ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ Diettv.gr,

ΔΗΜΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ [email protected]

 

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση η οποία προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις του σώματος και ιδιαίτερα τις μεγάλες αρθρώσεις των κάτω άκρων. Η αρχική προσβολή ξεκινά από τον αρθρικό χόνδρο. Ο χόνδρος είναι ο ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες σαν μαξιλαράκι (φλάντζα) και βοηθά τα οστά της άρθρωσης να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο και να απορροφούνται οι κραδασμοί κατά την κίνηση και την στάση. Οι τοπικές διαβρώσεις του χόνδρου οδηγούν στην λέπτυνση, κάθετη ρήξη και την εξέλκωσή του, με αποτέλεσμα την εκφύλιση και καταστροφή της άρθρωσης.

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι πόνος, δυσκαμψία και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία από τις αρχαιότερες νόσους. Η εξέταση οστών που έγινε σε προϊστορικούς σκελετούς έδειξε ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι τόσο παλιά όσο και τα διάφορα είδη θηλαστικών.

Είναι το πιο κοινό μυοσκελετικό πρόβλημα στους ανθρώπους άνω των 50 ετών και πάσχουν από αυτήν περίπου  εκατόν ενενήντα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία. Στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπάρχουν ακτινογραφικές ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας στο 80% των ασθενών, ενώ μόνο το 60% εμφανίζει συμπτώματα, από τα οποία το συχνότερο είναι ο πόνος. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της οστεοαρθρίτιδας είναι ότι η συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μια πάθηση του γήρατος, δείχνει όμως ότι απαιτεί πολλά χρόνια για να εκδηλωθεί.

Άλλοι παράγοντες στους οποίους μπορεί οφείλεται η νόσος είναι η κληρονομικότητα, οι κακώσεις των αρθρώσεων, η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση και η υπερφόρτιση των αρθρώσεων, η φυλή, το φύλο και η παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία επιταχύνει την απώλεια του αρθρικού χόνδρου και άρα αυξάνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός της παχυσαρκίας με την φθορά του χόνδρου. Για την ακρίβεια, κάθε αύξηση κατά μία μονάδα του δείκτη μάζας σώματος (BMI) αυξάνει τις πιθανότητες ταχείας απώλειας χόνδρου κατά 11%. Επίσης άλλη έρευνα απέδειξε ότι ο κίνδυνος για την αντικατάσταση του ισχίου και του γόνατος ήταν τριπλάσιος έως και τετραπλάσιος ανάλογα με το βάρος σώματος, το δείκτη μάζας σώματος, την μάζα του λίπους και το ποσοστό λίπους. Ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας είναι έως και τετραπλάσιος για τους παχύσαρκους σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους. Επίσης υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας σε άτομα που επανακτούν το φυσιολογικό τους βάρος.

Η  οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αντιφλεγμονώδη,  αναλγητικά  φάρμακα, φυσικοθεραπείες, ιαματικά λουτρά και με απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους αποτελεί πιθανώς τον πιο σημαντικό παράγοντα επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου. Επίσης, σήμερα με την εξέλιξη της ιατρικής,  ακόμα και στις πιο βαριές μορφές της αντιμετωπίζεται με ελάχιστα επεμβατικές  χειρουργικές μεθόδους. Το ισχίο με ολική αρθροπλαστική ισχίου-γόνατος (AMIS) και επίσης, οι άλλες αρθρώσεις του ποδιού, με διαδερμική ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Τα αποτελέσματα αυτών των χειρουργείων είναι άριστα και με πλήρη αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...