company logo

Παγωτό - Πως να αξιολογείτε έναν γλυκό πειρασμό

Παγωτό - Πως να αξιολογείτε έναν γλυκό πειρασμό

Σίγουρα το παγωτό είναι το γλύκισμα του καλοκαιριού. Παιδιά και ενήλικες λατρεύουν όλα τα είδη και τις γεύσεις του παγωτού, σοκολάτα ή κρέμα, χωνάκι ή κυπελάκι. Αν κάτι τους προβληματίζει, αυτό αφορά τις θερμίδες που προσφέρει στην ημερήσια διατροφή και κατ επέκταση τον κίνδυνο για αύξηση του βάρους. Σε αυτό το σημείο, η τεχνολογική εξέλιξη δίνει εξαιρετικές λύσεις. Παγωτά με λιγότερες θερμίδες που δεν υστερούν σε κανένα επίπεδο. Ούτε στην γεύση αλλά ούτε και στην κρεμώδη υφή τους. Φυσικά, η ποσότητα είναι άλλη μία παράμετρος που καθορίζει την θερμιδική αξία.

Οι βιομηχανίες παραγωγής παγωτού προσπαθούσαν εδώ και αρκετά χρόνια να φθάσουν στο ιδανικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποίησαν διάφορα υποκατάστατα με στόχο να μειώσουν την θερμιδική αξία των παγωτών, αλλά υστερούσαν είτε στην γεύση, είτε στην υφή. Για αυτόν τον λόγο  ήταν πολλοί οι καταναλωτές που δήλωναν ότι δεν επιθυμούσαν να καταναλώνουν light παγωτά.

Οι νέες τεχνικές όμως κατάφεραν να περιορίσουν τα λιπαρά και την ζάχαρη παράγοντας παράλληλα ένα μεγάλο αριθμό γεύσεων, ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να επιλέξει το αγαπημένο του παγωτό χωρίς να λαμβάνει πολλές θερμίδες. Έτσι το παγωτό σταδιακά μπόρεσε να εισαχθεί στο ημερήσιο διαιτολόγιο. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στις επιλογές με λίγες θερμίδες αλλά παράλληλα το παγωτό συμβάλλει και στην θρέψη του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα  περιέχει εκτός από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες A, D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυσικά ασβέστιο. Μην ξεχνάτε ότι η βάση το περισσοτέρων παγωτών είναι το γάλα, ένα τρόφιμο που πάσχει η σύγχρονη διατροφή τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.

Οι συμβουλές που ακολουθούν στοχεύουν στην σωστή χρήση των παγωτών.

Διαβάστε την ετικέτα

Ακόμα και αν επιλέγετε ένα light παγωτό, πρέπει να διαβάζετε και την ετικέτα, ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι υγιεινό και παράλληλα ολιγοθερμιδικό. Παρατηρώντας τα πρώτα 5 συστατικά μπορείτε να αποκτήσετε μία άποψη για το αν περιέχει γάλα πλήρες ή άπαχο, ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού ή γλυκαντικές ουσίες κ.α. Επίσης μπορείτε να δείτε την θερμιδική περιεκτικότητα. Εάν είναι μικρότερη των 150 θερμίδων είναι μία καλή και ελαφριά επιλογή. Να γνωρίζετε ότι συνήθως λιγότερες θερμίδες αποδίδουν οι γρανίτες αλλά συνήθως δεν περιέχουν γάλα. Αντίθετα τα παρφέ είναι αρκετά πιο πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση

Προσπαθήστε να προμηθεύεστε μικρές ποσότητες. Εάν η επιλογή σας αφορά ένα συσκευασμένο παγωτό, τότε επιλέξτε μικρές συσκευασίες. Για το χύμα παγωτό, μην παίρνετε στο σπίτι συσκευασίες του κιλού, εκτός και αν είστε πολλοί που θα το καταναλώσετε! Προσπαθήστε να αγοράζετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε εκείνη την ώρα, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό. Εάν το παγωτό είναι γευστικό, τότε είναι δύσκολο να σταματήσετε.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...