company logo

Παιδική Διατροφή

Παιδική Διατροφή
  • Ημερομηνία:10/07/2013
  • Κατηγορίες:
  • Πηγή:http://www.medidiatrofi.gr/παιδική-διατροφή/

10 συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει υγιές βάρος

  1. Γίνετε οι ίδιοι παράδειγμα: τα παιδιά ακούνε με τα μάτια! Φάτε έξυπνα, όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι όποτε είναι αυτό εφικτό και αποκτήστε περισσότερη φυσική δραστηριότητα. Το παιδί μαθαίνει να κάνει υγιεινές επιλογές μόνο που σας παρακολουθεί να κάνετε το ίδιο. Ενθαρρύνετε υγιεινές επιλογές σε θέματα φαγητού χωρίς να είστε ιδιαίτερα αυστηροί.
  2. Περιορίστε τα ζαχαρούχα ροφήματα: οι χυμοί με ζάχαρη, το γλυκό κρύο τσάι, τα αναψυκτικά, κ.α. έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή θρεπτική αξία και συμβάλλουν στην αύξηση βάρους του παιδιού.
  3. Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα: τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων και μπορούν να αποτελέσουν υπέροχα σνακ για τα παιδιά (π.χ. σουβλάκι φρούτων). Προσπαθήστε κάθε γεύμα να περιέχει τουλάχιστον ένα φρούτο ή λαχανικό στη σύνθεση του.
  4. Φάτε καθημερινά ένα υγιεινό πρωινό: αμέτρητες είναι οι μελέτες που αποδεικνύουν την αξία του πρωινού γεύματος. Τα παιδιά έχουν καλύτερη συγκέντρωση, δύναμη και ενέργεια για να ξεκινήσουν τέλεια την ήμερα τους. Και όταν λέμε πρωινό γεύμα δεν εννοούμε μόνο ένα ποτήρι γάλα! Μια υγιεινή επιλογή θα μπορούσε να είναι 1 μπολ με γάλα, δημητριακά ολικής άλεσης και ½ φρούτο ψιλοκομμένο σε κομμάτια μέσα ή ½ ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό και ένα τοστ με μαύρο ψωμί, κασέρι και ντομάτα.
  5. Καθορίστε το σωστό μέγεθος μερίδας για το παιδί: σε γεύματα εκτός σπιτιού, επιλέξτε το «παιδικό μενού» σε ότι αφορά στο μέγεθος μερίδας. Όταν είστε στο σπίτι, ξεκινήστε με μικρή μερίδα και συμπληρώστε αν το παιδί φαίνεται ότι πεινάει ακόμη ή σας το ζητήσει.
  6. Κάντε έξυπνες επιλογές όταν τρώτε έξω: επιλέξτε φαγητά φούρνου ή ψητά ή σχάρας ή βραστά αντί για τηγανητά. Παραγγείλετε για το παιδί τη σωστή μερίδα (μικρότερη του ενήλικα). Φάτε οπωσδήποτε σαλάτα, κατά προτίμηση χωρίς dressing.
  7. Μην επιβραβεύετε ή τιμωρείτε το παιδί με φαγητό: κλασσικά παραδείγματα : «αν δεν φας όλες τις μπάμιες, δεν θα σου δώσω ούτε σοκολάτα!» ή «κολύμπησες πολύ σωστά, σου αξίζει ένα παγωτό!». Με αυτό τον τρόπο, κατανέμουμε χωρίς να το θέλουμε τις τροφές σε καλές και κακές (μπάμιες-σοκολάτα) και συνδυάζουμε φαγητό με συναισθήματα (παγωτό = επιβράβευση, αναγνώριση). Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται άλλες κινήσεις έκφρασης επιβράβευσης ή συμμόρφωσης, πέρα από φαγητό, π.χ. μια αγκαλιά, ένα δώρο, περισσότερη ώρα παιχνίδι, βόλτα σε κινηματογράφο κ.α.
  8. Αυξήστε το παιχνίδι έξω και τους περιπάτους. Ποδήλατο παρέα, κυνηγητό, παιχνίδι στη θάλασσα και κολύμπι, μπάλα, χορός κ.α. θα δώσουν την απαραίτητη φυσική δραστηριότητα (συνολικά 1 ώρα την ημέρα) που χρειάζεται το παιδί για να είναι υγιές και χαρούμενο.
  9. Καλός και επαρκής ύπνος: έρευνες δείχνουν ότι παιδιά που δεν κοιμούνται καλά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.
  10. Περιορίστε το χρόνο μπροστά σε τηλεόραση και υπολογιστή: με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε τη καθιστική ζωή και πιθανά έξτρα σνακ που τρώμε μπροστά την τηλεόραση.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...