company logo

Πιστεύετε πως το κάπνισμα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; Μάλλον κάνετε λάθος…

Πιστεύετε πως το κάπνισμα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; Μάλλον κάνετε λάθος…

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το κάπνισμα μπορεί να τους βοηθήσει να χάσουν βάρος, επειδή το τσιγάρο μπορεί να λειτουργήσει ως κατασταλτικό της όρεξης.

Όμως μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το κάπνισμα μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους σε μερικούς ανθρώπους.

Η μελέτη δείχνει ότι το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα των παχύσαρκων γυναικών να γευτούν τη ζάχαρη και τις λιπαρές τροφές. Για το λόγο αυτό, τείνουν να καταναλώνουν  περισσότερες τέτοιου είδους τροφές Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά δοκιμών, όπου ομάδες γυναικών δοκίμασαν γλυκά που περιείχαν ποικίλες ποσότητες λίπους και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τη γλυκύτητα και την κρεμώδη υφή τους.

Η Yayina Pepino, βοηθός καθηγητή Πανεπιστημίου Ιατρικής στης Ουάσιγκτον και η Julie Manella, βιοψυχολόγος στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, μελέτησαν τέσσερις ομάδες γυναικών ηλικίας 21 έως 41 ετών.

Οι ομάδες ήταν χωρισμένες αναλόγως με το βάρος και το αν καπνίζουν. Παχύσαρκοι καπνιστές, παχύσαρκοι μη καπνιστές, καπνιστές φυσιολογικού βάρους και μη καπνιστές φυσιολογικού βάρους.

Οι παχύσαρκοι καπνιστές,  θεωρούσαν την κρεμώδη υφή  του γλυκού αλλά και τη γλυκύτητά του φτωχότερη, σε σύγκριση με τις άλλες τρεις ομάδες . Φάνηκε επίσης,  να απολαμβάνουν λιγότερο την ευχαρίστηση του να τρως γλυκό.

Η Δρ Pepino προειδοποίησε ότι η μελέτη εντόπισε μόνο συσχετίσεις μεταξύ του καπνίσματος και της γεύσης και όχι του λόγους  για τους οποίους οι παχύσαρκοι καπνιστές ήταν λιγότερο πιθανό να εντοπίσουν γευστικά  το λίπος και τη γλυκύτητα.

Όμως, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ικανότητα παχύσαρκων γυναικών που καπνίζουν, να αντιλαμβάνονται το λίπος, τη γλυκύτητα και να αντλούν ευχαρίστηση από το φαγητό, είναι περιορισμένη, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων.

Τα παχύσαρκα άτομα συχνά έχουν έντονη επιθυμία για την κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι έχουν έντονα αυτή την λαχτάρα , αλλά δεν αντιλαμβάνονται το λίπος και τη γλυκύτητα στα τρόφιμα, και αυτό τα οδηγεί στην υπερφαγία , επειδή οι καπνιστές που δεν ήταν υπέρβαροι μπορούσαν να αντιληφθούν επαρκώς  το λίπος και τη γλυκύτητα, όπως ακριβώς και οι γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με αυξημένη επιθυμία κατανάλωσης λίπους, ανεξάρτητα από το αν ένας καπνιστής είναι παχύσαρκος.

Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι καπνιστές τείνουν να έχουν αυξημένη αναλογία μέσης. Δηλαδή, το σώμα τους διαμορφώνεται σαν το σχήμα του μήλου, ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα και μεταβολικές.

Τα ευρήματα της έρευνας, συμβάλλουν σε μία συνεχή αύξηση της άποψης που αμφισβητεί την διαχρονική αντίληψη ότι το κάπνισμα βοηθά ένα άτομο να διατηρήσει επιθυμητό βάρος.

Η Δρ Pepino υποστηρίζει ότι «Οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό από τους άνδρες να αρχίσουν το κάπνισμα ως βοήθημα για τον έλεγχο του βάρους. Αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι βοηθά στη διατήρηση ενός επιθυμητού βάρους μακροπρόθεσμα. Και στην περίπτωση των παχύσαρκων γυναικών που καπνίζουν, φαίνεται ότι το κάπνισμα μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα από ό, τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα ».

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...