company logo

Πίτσα με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, κάπαρη, ελιές και ρόκα από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Πίτσα με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, κάπαρη, ελιές και ρόκα από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΤΑΨΙ ΦΟΥΡΝΟΥ Ή ΓΙΑ 2 ΠΙΤΣΕΣ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 22 CM

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

12 γρ. φρέσκια μαγιά

½ κουταλιά του γλυκού ζάχαρη

100 ml χλιαρό νερό

225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κουταλιά της σούπας αλάτι

2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες

40 γρ. ιταλική κάπαρη με το κοτσάνι

100 γρ. ελιές καλαμών (χωρίς κουκούτσι)

100 γρ. ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσι)

1 ματσάκι ρόκα

½ κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες

½ κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

¼ κουταλιά του γλυκού φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

Σ’ ένα ποτήρι σπάμε την μαγιά και την ανακατεύουμε με ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό.

Μόλις λιώσουν προσθέτουμε και μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μικρό προζύμι το οποίο αφήνουμε να «ξεκουραστεί» 10 λεπτά.

Σε μια λεκάνη έχουμε το υπόλοιπο αλεύρι στο οποίο φτιάχνουμε ένα κέντρο και μέσα αδειάζουμε το προζύμι και το αλάτι γύρω γύρω.

Ζυμώνουμε καλά, προσθέτοντας λίγο λίγο το χλιαρό νερό για να μην λασπώσει.

Αφήνουμε το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για 45 λεπτά σκεπασμένο  με μια νωπή πετσέτα.

Αλευρώνουμε ελαφρά, το ανοίγουμε με πλάστη μέχρι 2 cm πάχος και το απλώνουμε πάνω στο ταψί, το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρά.

Για να ολοκληρώσουμε την πίτσα, απλώνουμε τις ντομάτες, την κάπαρη, τις ελιές, το λάδι, το πιπέρι και το αλάτι.

Ψήνουμε στους 225° C για 12 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Πριν σερβίρουμε, κόβουμε με τα χέρια την ρόκα (την οποία έχουμε πλύνει και στραγγίξει καλά) και την βάζουμε πάνω στην πίτσα.

Θερμιδική απόδοση ανά πίτσα : περίπου 650 Kcal

Μελέτη Ιταλών επιστημόνων, έδειξε ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση πίτσας μπορεί να μειώσει το ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου σε 3 σημεία : στόμα, οισοφάγο και παχύ έντερο. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς η κλασική συνταγή πίτσας με ντομάτα και τυρί, το οποίο στη δική μας συνταγή λείπει. Τη θέση του όμως, την έχουν πάρει άκρως ευεργετικές τροφές όπως η κάπαρη, οι ελιές και το κρεμμύδι. Έτσι, στο χορό των αντιοξειδωτικών, των φυσικών αυτών στοιχείων με την τόσο σημαντική προφυλακτική επίδραση, ρίχνονται το λυκοπένιο της ντομάτας, οι πολυφαινόλες των ελιών, η κερκετίνη του κρεμμυδιού και η ρουτίνη της κάπαρης, μετατρέποντας το πιάτο μας σε ασπίδα πρόληψης.

Τελευταία άρθρα

Θεραπεία λεύκης με βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες
Θεραπεία λεύκης με βιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες

Η λεύκη επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες... 

Είναι πάντα προστατευτικά τα υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης;
Είναι πάντα προστατευτικά τα υψηλά επίπεδα «καλής» χοληστερόλης;

Εάν θέλετε να αποφύγετε τις καρδιακές παθήσεις ίσως πρέπει...

Μίνι σουβλάκι κοτόπουλο σε δροσερή καλοκαιρινή μαρινάδα
Μίνι σουβλάκι κοτόπουλο σε δροσερή καλοκαιρινή μαρινάδα

Μίνι σουβλάκι κοτόπουλο σε δροσερή καλοκαιρινή μαρινάδα