company logo

Πόσο συχνά πρέπει ένα παιδί να τρώει κόκκινο κρέας;

Πόσο συχνά πρέπει ένα παιδί να τρώει κόκκινο κρέας;

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος

Διευθυντής Διαιτολογικού τμήματος  Ευρωκλινικής Παίδων

 

 

Τι πιστεύει ο καταναλωτής – γονέας

Έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι το κόκκινο κρέας είναι το πιο θρεπτικό τρόφιμο για ένα παιδί. Επίσης αποτελεί την βασική λύση για την αποφυγή της αναιμίας και γενικότερα την αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων σιδήρου στο αίμα του παιδιού.

Η σύσταση του κόκκινου κρέατος

Ας ξεκινήσουμε προσπαθώντας να παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά την σύσταση του κρέατος. Σίγουρα αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον προσφέρει σημαντικές ποσότητες σιδήρου αίμης. Δηλαδή περιέχει σίδηρο σε μορφή που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό. Παράλληλα όμως περιέχει σημαντικές ποσότητες χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών οξέων. Η χοληστερόλη μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμη, μέχρι κάποια ποσότητα από ένα παιδικό οργανισμό, αλλά τα κορεσμένα λιπαρά οξέα επιβαρύνουν την αγγειακή και καρδιακή λειτουργία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι από την πρώτη παιδική ηλικία δημιουργούμε τις σημαντικότερες διατροφικές συνήθειες, όπως επίσης και το γεγονός ότι εάν τρώει το παιδί κόκκινο κρέας, συνήθως τρώνε και οι γονείς, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση κρέατος βλάπτει, τόσο το παιδί, όσο και τον γονέα.

Διεθνείς συστάσεις

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται έως 2 φορές τον μήνα ή το πολύ μία φορά την εβδομάδα. Η Food Standard Agency, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνει ότι η συχνή κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σχετικά με την κάλυψη των αναγκών σε σίδηρο, το κοτόπουλο και το ψάρι, επίσης περιέχουν σίδηρο αίμης, αλλά σε λίγο μικρότερη ποσότητα. Αυτός σε συνδυασμό με την προσλαμβανόμενη ποσότητα σιδήρου από το αυγό και τα όσπρια, μπορεί με ευκολία να καλύψει τις ανάγκες ενός παιδιού.

Πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεται τελικά το κόκκινο κρέας

Καταλήγοντας, διά της ατόπου απαγωγής, επιλέγοντας για το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο του παιδιού, 2 φορές ψάρι, 1 φορά κοτόπουλο, 1 φορά όσπρια, 1 φορά ζυμαρικά και 1 φορά κάποιο λαδερό φαγητό, το κόκκινο κρέας μπορεί να υπάρχει μόλις 1 φορά ανά εβδομάδα. Δώστε προσοχή όμως, να μην υπάρχει σαν συνοδευτικό στα υπόλοιπα γεύματα, όπως για παράδειγμα τα ζυμαρικά με κιμά

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...