company logo

Πράσινο τσάι και σίδηρος: γιατί δεν πρέπει να συνδυάζονται…

Πράσινο τσάι και  σίδηρος: γιατί δεν πρέπει να συνδυάζονται…

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

 

Το πράσινο τσάι δρα ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και ευθύνεται για πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου.

Ο Matam Vijay-Kumar, επίκουρος καθηγητής του Penn State αναφέρει:  «Αν καταναλώνετε πράσινο τσάι μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο, συστατικά του τσαγιού θα συνδεθούν με το σίδηρο, χάνοντας έτσι την αντιοξειδωτική τους ιδιότητα.  Για να ληφθούν όλα τα οφέλη του πράσινου τσαγιού, είναι καλύτερο να μην καταναλώνεται μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά». Σύμφωνα με τον Vijay-Kumar, το ίδιο  ισχύει και για την πρόσληψη συμπληρωμάτων σιδήρου.

Έχει διαπιστωθεί ότι η EGCG  (η κύρια κατεχίνη στο πράσινο τσάι) αναστέλλει την μυελοϋπεροξειδάση, ένα προ-φλεγμονώδες ένζυμο που απελευθερώνεται από τα λευκά αιμοσφαίρια κατά τη διάρκεια της φλεγμονής. Η αδρανοποίηση της μυελοϋπεροξειδάσης μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των συμπτωμάτων της φλεγμονώδης νόσου του εντέρου, αλλά όταν η EGCG και ο σίδηρος καταναλώνονται ταυτόχρονα χάνεται η ικανότητά της αναστολής της μυελοϋπεροξειδάσης.

Οι χρόνιες φλεγμονές του πεπτικού συστήματος οδηγούν σε διάρροια, κοιλιακό άλγος, κόπωση, απώλεια βάρους και άλλα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σιδήρου - αναιμία. Για αυτό τον λόγο σε αυτούς τους ασθενείς χορηγούνται συμπληρώματα σιδήρου. Η πρόσληψη λοιπόν πράσινου τσαγιού μαζί με συμπληρώματα σιδήρου θα ήταν «αντιπαραγωγική».

"Είναι σημαντικό οι ασθενείς με χρόνιες φλεγμονές του πεπτικού συστήματος, που λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου αλλά καταναλώνουν και πράσινο τσάι να γνωρίζουν πώς η μια θρεπτική ουσία επηρεάζει την άλλη" συμπλήρωσε  ο Vijay-Kumar. Οι πληροφορίες από τη μελέτη είναι χρήσιμες για εκείνους που απολαμβάνουν το πράσινο τσάι καθώς και εκείνους που το καταναλώνουν ειδικά για τη θεραπεία ασθενειών".

"Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού εξαρτώνται από τη βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών του" αναφέρει ο Beng San Yeoh, μεταπτυχιακός φοιτητής στην ανοσολογία και τα λοιμώδη νοσήματα και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι: "Σημασία δεν έχει μόνο το τι τρώμε, αλλά και με τι το συνοδεύουμε".

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...