company logo

Πρέπει να καταναλώνουμε τζίντζερ και γιατί;

Πρέπει να καταναλώνουμε τζίντζερ και γιατί;

Η ρίζα του φυτού τζίντζερ που μεγαλώνει στην Κίνα, την Ινδία, την Αφρική, την Καραϊβική και άλλα ζεστά κλίματα του πλανήτη, χρησιμοποιείται ως καρύκευμα ή αρωματική ουσία στο φαγητό μας. Το φυτό αυτό μάλιστα αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα παραδοσιακό φάρμακο σε πολλούς πολιτισμούς.

 

Τι θεραπεύει το τζίντζερ;

Όλα δείχνουν ότι η ρίζα αυτού του φυτού έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις στο στομάχι και να βοηθάει στη ναυτία που προκαλείται από ισχυρό ίλιγγο, συναισθηματική ένταση ακόμη και στη ναυτία που εμφανίζεται μετά από χημειοθεραπεία ή χειρουργικές επεμβάσεις. Μία μελέτη απέδειξε ακόμη ότι 6 στις 10 γυναίκες αφού κατανάλωσαν πιπερόριζα ανακουφίστηκαν από τους πόνους της περιόδου. Η περίφημη αυτή ρίζα φαίνεται να βοηθάει επίσης στην πέψη αλλά και να μειώνει αισθητά τη ζαλάδα και τον εμετό σε ορισμένες έγκυες γυναίκες. Προσοχή: Η λήψη του τζίντζερ από τις εγκυμονούσες πρέπει να γίνεται προσεκτικά και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού γιατί σε μερικές περιπτώσεις –ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις-  μπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου.


Σε τι άλλο βοηθάει;

Η πιπερόριζα φαίνεται να κάνει θαύματα και στους πόνους της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, στους πόνους των μυών και των αρθρώσεων αλλά ακόμη και στους πονοκεφάλους!

Αν και δεν είναι αποδεδειγμένο ακόμη απολύτως επιστημονικά, κάποιες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι το τζίντζερ μπορεί να  βοηθήσει στην ελάττωση του οιδήματος, στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη μείωση της χοληστερόλης, στην προστασία από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την πρόληψη θρόμων του αίματος.

 

Μπορούμε να πάρουμε τζίντζερ μέσα από τα τρόφιμα;

Το τζίντζερ είναι ένα κοινό μπαχαρικό το οποίο όμως μπορεί να προστεθεί ως αρωματικό στα ποτά. Πολλοί άνθρωποι πίνουν τσάι τζίντζερ ή αναψυκτικά.


Έχει κινδύνους η κατανάλωση τζίντζερ;

Το τζίντζερ, ακόμη και σε μικρές δόσεις μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες όπως αέρια, καούρες στο στομάχι κι ερεθισμό του στόματος, ενώ σε υψηλές δόσεις, πάνω από 5 γραμμάρια την ημέρα δηλαδή, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτών των παρενεργειών αλλά και την έντασή τους. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία αν υπάρχει διαταραχή στο αίμα.

Ρωτήστε οπωσδήποτε τον γιατρό σας πριν πάρετε τζίντζερ στην περίπτωση που είστε έγκυος, αν θηλάζετε, αν έχετε διαβήτη ή αντιμετωπίζετε προβλήματα στην καρδιά. Συμβουλευτείτε τον επίσης αν παίρνετε  άλλα φάρμακα γιατί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...