company logo

Ψωμί ολικής σε 5' χωρίς ζύμωμα

Ψωμί ολικής σε 5' χωρίς ζύμωμα

Υλικά

250 γρ. αλεύρι σταρένιο

250 γρ. αλεύρι ολικής

100 γρ. νιφάδες ή πίτουρο βρώμης

1 κ.σ. σπόρους γλυκάνισο

λίγη μαστίχα κοπανισμένη

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1-1/2 κ.γ. αλάτι

500 γρ. ξινόγαλο

σουσάμι και νυφάδες βρώμης για το τελείωμα

Εκτέλεση

Διαλύουμε το αλάτι στο ξινόγαλο.

Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά σε λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το ξινόγαλο. Ανακατεύουμε την ζύμη με την λάμα του μαχαιριού απαλά χωρίς έντονες κινήσεις. Απαλά με τα χέρια ενώνουμε την ζύμη. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνα. Πασπαλίζουμε λίγη βρώμη. Ακουμπάμε επάνω την ζύμη δίνοντας σχήμα στρογγυλό αλλά πλακέ. Να μην ξεπερνάει σε ύψος τα 3 εκ. Χαράζουμε βαθύ σταυρό στην επιφάνεια ή 2-3 βαθιές χαρακιές. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με νυφάδες βρώμης.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 30', αναποδογυρίζουμε τη φρατζόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για  επιπλέον 10'. Πρέπει όταν θα χτυπάμε το ψωμί να ακούγεται κούφιος ο ήχος, δείγμα ότι ψήθηκε και στέγνωσε σωστά. Όταν ακούγεται βαρύς γεμάτος ήχος σημαίνει ότι θέλει λίγο επιπλέον ψήσιμο. Αφήνουμε το ψωμί πάνω σε πετσέτα να κρυώσει ελαφρά και να τραβήξει την υγρασία του.

Μην κόβετε τα ζεστά ψωμιά με μαχαίρι γιατί λασπώνει η ψίχα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψετε κομμάτια με το χέρι αφού κρυώσει λίγο.

 

Πηγή: http://www.argiro.gr/Recipe/Ψωμί-ολικής-σε-5-χωρίς-ζύμωμα

Τελευταία άρθρα

Σαλάτα με καστανό ρύζι και κοτόπουλο
Σαλάτα με καστανό ρύζι και κοτόπουλο

Σαλάτα με καστανό ρύζι και κοτόπουλο

Η διατροφική αξία των καλοκαιρινών φρούτων
Η διατροφική αξία των καλοκαιρινών φρούτων

Το καλοκαίρι μας χτυπά πια την πόρτα και εμείς το υποδεχόμαστε με ένα μεγάλο καλάθι... 

Μπιφτέκι για διατροφή
Μπιφτέκι για διατροφή

Μπιφτέκι για διατροφή