company logo

Ψυχογενής ανορεξία : Τι πρέπει να ξέρετε ..

Ψυχογενής ανορεξία : Τι πρέπει να ξέρετε ..
  • Ημερομηνία:28/11/2013
  • Κατηγορίες:

Η ψυχογενής ανορεξία αφορά παθολογική κατάσταση που παρατηρείται κυρίως σε νεαρές γυναίκες και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ελάττωση του βάρους, μείωση όλων των λειτουργιών του οργανισμού και ψυχικές διαταραχές. Υπόταση, υπογλυκαιμία, αναιμία, αμηνόρροια και δυσκοιλιότητα αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της ψυχογενούς ανορεξίας.

Στην παθογένεια της ψυχογενούς ανορεξίας φαίνεται να συμμετέχει ο άξονας υποθαλάμου-υποφύσεως αφού η ορμονική δραστηριότητα και ιδιαίτερα των γεννητικών αδένων είναι μειωμένη.

Το κατεξοχήν χαρακτηριστικό που συναντάμε όμως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η άρνηση του ασθενούς να διατηρήσει το κανονικό του βάρους αλλά και η άρνηση να δεχτεί τις επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία του, που έχει το τόσο χαμηλό σωματικό βάρος.

Εκτός από ορισμένους ρεαλιστικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην ψυχογενή ανορεξία, όπως για παράδειγμα οι συνεχείς αυστηρά υποθερμιδικές δίαιτες αδυνατίσματος, συχνά το υπερπροστατευτικό οικογενειακό περιβάλλον ενισχύει την εκδήλωση της παθολογία της ανορεξίας.

Στην μειωμένη αυτοεκτίμηση και στην λάθος εικόνα του εαυτού συμβάλλει λοιπόν και το εγγύς οικογενειακό περιβάλλον.

Το διαιτολόγιο που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις τέτοιες είναι υπερθερμιδικό, υπερπρωτεινικό και επαρκές σε μη θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά

Το υπερθερμιδικό διαιτολόγιο εκτελείται καλύτερα όταν ο ασθενής πείθεται να χρησιμοποιήσει συμπυκνωμένες τροφές όπως το ζαχαρούχο γάλα.

Οι ιδιαίτερες προτιμήσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το διαιτολόγιο πρέπει να προσαρμόζεται απολύτως σε αυτές.

Κριτήριο της επιτυχίας της θεραπευτικής αγωγής δεν είναι μόνο η αύξηση του βάρους, αλλά και η προοδευτική αποκατάσταση των λειτουργιών του οργανισμού και κυρίως της ορμονικής δραστηριότητας, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα με την επανεμφάνιση της εμμήνου ρύσεως.

Η μακρά ψυχοθεραπεία αποτελεί την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...