company logo

Πως οι στατίνες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 46%.

Πως οι στατίνες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 46%.

Τον προηγούμενο χρόνο, το Εθνικό Ινστιτούτο της Βρετανίας για την Υγεία και την Φροντίδα εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες αναφέρουν πως αν κάποιος έχει  περισσότερο από 10 % πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε βάθος χρόνου 10 ετών, θα πρέπει να προσφέρεται θεραπεία με στατίνες από το NHS (National Health System).  Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών και οι γυναίκες άνω των 65 ετών ενθαρρύνονται να λαμβάνουν στατίνες για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο καρδιολόγος Adam Malhotra αναφέρει: “Παρά το γεγονός ότι τα οφέλη είναι σαφή στη μείωση του κινδύνου θανάτου εκείνων που πάσχουν από καρδιαγγειακά  νοσήματα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται στατίνες και από τον πληθυσμό χαμηλότερου κινδύνου”.

Ερευνητές στην Φιλανδία μελέτησαν 8.749 μη-διαβητικούς άνδρες για να ελέγξουν αν η κατανάλωση στατίνων (σιμβαστατίνης και ατορβαστίνης)  μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικίας μεταξύ 45 και 73 και παρακολουθήθηκαν για έξι χρόνια. Σε 625 άνδρες διαγνώστηκε διαβήτης τύπου 2. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που έλαβαν στατίνες είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 , ενώ εκείνοι που έλαβαν τις μεγαλύτερες δόσεις είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Ακόμα, η έρευνα δείχνει ότι  στα άτομα χαμηλού κινδύνου είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί διαβήτης τύπου 2 με την κατανάλωση στατινών, από το να αποτραπεί κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.   

Ο Markku Laakso, επικεφαλής της έρευνας και ειδικός στη γενετική του διαβήτη τύπου 2, προσθέτει: “ Η σύνδεση της χρήσης στατινών με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη είναι πιθανό να σχετίζεται άμεσα με την δράση των ουσιών αυτών, μειώνοντας τόσο την ευαισθησία στην ινσουλίνη όσο και την έκκριση της”. 

Ο Malcolm Kendrick, συγγραφέας του The Great Cholesterol Con, λέει: “Η ειρωνεία είναι ότι ο διαβήτης τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων για τους άνδρες και τον πενταπλασιάζει για τις γυναίκες. Έτσι λοιπόν, τα ίδια φάρμακα που χορηγούνται για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων ενδεχόμενος να τα προκαλούν”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Peter Weissberg, ιατρικό διευθυντή του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, είναι σημαντικό να λαμβάνεται θεραπεία με στατίνες μόνο από άτομα που εμφανίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς μόνο τότε τα οφέλη των στατινών θα υπερτερούν τους κινδύνους τους.      

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...