company logo

Ρεβίθια με σπανάκι, μάραθο και τομάτα από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Ρεβίθια με σπανάκι, μάραθο και τομάτα από την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Υλικά για 4 άτομα

 

  • 300 γρ. ρεβίθια
  • 2 τομάτες αποφλοιωμένες ψιλοκομμένες
  • 600 γρ. σπανάκι
  • 1 ματσάκι μάραθο
  • 200 γρ. φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 καυτερές κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 200 ml χυμό λεμόνι
  • 10 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. μαύρο πιπέρι τριμμένο
  • 10 γρ. μαγειρική σόδα
  • 1 δαφνόφυλλο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σκεπάζουμε τα ρεβίθια σε νερό για ένα ολόκληρο βράδυ.

Την επομένη τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 10 λεπτά.

Ανακατεύουμε και τα σουρώνουμε. Μέσα στο σουρωτήρι, τα ανακατεύουμε με την σόδα και τα αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Τα ξεπλένουμε μετά πολύ καλά με νερό.

Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα κρύο νερό, τα σκόρδα, το δαφνόφυλλο και τα τοποθετούμε στην φωτιά.

Βράζουμε για 35 περίπου λεπτά μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα.

Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και το χοντροκόβουμε. Το ρίχνουμε στα ρεβίθια μαζί με την τομάτα, τις πιπερίτσες, το φρέσκο κρεμμύδι, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά.

 

Χρόνος προετοιμασίας : 12 ώρες

Χρόνος μαγειρέματος   : 1 ώρα

 

ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ περίπου 380 Kcal

Τα ρεβίθια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες αναφέρονται στη βιβλιογραφία ως μη αμυλώδεις πολυσακχαρίτες και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις διαλυτές (τις βρίσκουμε κυρίως στη βρώμη, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά) και τις αδιάλυτες (τις βρίσκουμε κυρίως στο πίτουρο, στους πλήρεις σπόρους δημητριακών, στα λαχανικά).

Η αξία των φυτικών ινών για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν περιορίζεται μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, αλλά επεκτείνεται στη μείωση της χοληστερόλης (μέσω των διαλυτών φυτικών ινών), στην αποφυγή εκκολπομάτων και βέβαια στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια μόλις κούπα μαγειρεμένα ρεβίθια (165 γρ.) εμπεριέχουν 12 γρ. φυτικών ινών, όταν η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα στους ενήλικες είναι 38 γρ. για τους άνδρες και 25 γρ. για τις γυναίκες !!

Τελευταία άρθρα

Τονοσαλάτα
Τονοσαλάτα

Τονοσαλάτα

Τι είναι τα Paraprobiotics;
Τι είναι τα Paraprobiotics;

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού...

Σαλάτα ζεστή χειμωνιάτικων λαχανικών
Σαλάτα ζεστή χειμωνιάτικων λαχανικών

Σαλάτα ζεστή χειμωνιάτικων λαχανικών