company logo

Ριζότο με φρέσκιες αγκινάρες και μαραθόριζα απο την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

Ριζότο με φρέσκιες αγκινάρες και μαραθόριζα απο την μαγειρική «πέννα» του Γιάννη Γκελντή

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

120 γρ. ρύζι ποικιλίας αρμπόριο (ή οποιοδήποτε ρύζι για ριζότο)

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 αγκινάρες ψιλοκομμένες

1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη

200 ml λευκό αρετσίνωτο κρασί                            

1 κουταλιά της σούπας αλάτι

¼ κουταλιά του γλυκού λευκό πιπέρι

2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο                  

200 ml ζωμό λαχανικών

¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ

1 λεμόνι

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι

1 λίτρο νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά το νερό, τον χυμό από ένα λεμόνι και το αλεύρι.

Με τις λεμονόκουπες τρίβουμε τα δάχτυλά μου για να μην μαυρίσουν από τις αγκινάρες.

Τις ξεφλουδίζουμε καλά και χρησιμοποιουμε ένα μαχαιράκι για να καθαρίσουμε και το κοτσάνι.

Βγάζουμε με ένα κουτάλι τις τριχούλες που μπορεί να έχει στο κέντρο η αγκινάρα και τις αφήνουμε μέσα στο νερό με αλεύρι που έχουμε φτιάξει στην λεκάνη για να ξεπικρίσουν και να μην μαυρίσουν.

Σε μια κατσαρόλα με λάδι σωτάρουμε ελαφρά το ρύζι μαζί με τις αγκινάρες κομμένες σε λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώνουμε.

Στην συνέχεια σωτάρουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε μέσα μισό μισό το λευκό κρασί μέχρι να το πιει όλο και την μαραθόριζα ψιλοκομμένη.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας λίγο λίγο τον ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα.

Ολοκληρώνουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

 

Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα : περίπου 270 Kcal

Μελέτη κορυφαίου Πανεπιστημίου της Γερμανίας παρουσιάζει τις ευεργετικές επιδράσεις της αγκινάρας, τόσο στην μείωση της χοληστερόλης όσο και στην βελτίωση των ηπατικών λειτουργιών.

Οι ιδιότητες αυτές της αγκινάρας οφείλονται  κυρίως σε μια ουσία που εμπεριέχει και καλείται κυναρίνη και η οποία σε προγενέστερες μελέτες απεδείχθη ευεργετική σε καταστάσεις λιπώδους διήθησης του συκωτιού.

Άλλη λοιπόν μια έρευνα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι φυτικές τροφές πρέπει να αποτελούν την βάση του διαιτολογίου μας, προκειμένου να προασπίσουμε μέγιστα την υγείας μας. Στη συνταγή μας, ο συνδυασμός της αγκινάρας με τις υπόλοιπες ευεργετικές φυτικές τροφές (ρύζι, άνηθο, σκόρδο, μαραθόριζα) εναρμονίζεται πλήρως με την πιο πάνω διαπίστωση..