company logo

Ριζότο με Κρόκο Κοζάνης

Ριζότο με Κρόκο Κοζάνης

Υλικά

  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 500 γρ. καρότα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κύβοι λαχανικών διαλυμένοι σε 900 ml καυτό νερό
  • 11 γρ. (1 φακελάκι) κρόκος Κοζάνης
  • 5-6 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο με το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά 2’-3’. Κατόπιν ρίχνουμε τα 2/3 από το ζωμό λαχανικών και συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά.

Καθαρίζουμε στο μεταξύ τα καρότα και τα κόβουμε σε λωρίδες λεπτές σαν σπιρτόξυλα. Τα ζεματίζουμε 2’-3’ και τα στραγγίζουμε. Τα σοτάρουμε στο υπόλοιπο βούτυρο 5’-6’.

Προσθέτουμε τα καρότα στο ρύζι μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό και βράζουμε το ριζότο 5’-6’ ακόμη. Στο τέλος ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Όταν το υγρό απορροφηθεί εντελώς, το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρουμε το ριζότο σκέτο ή με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.