company logo

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ : ΝΑ ΤΡΩΣ, ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ, ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ…

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ : ΝΑ ΤΡΩΣ, ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ, ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ…

Κωνσταντίνος Ξένος

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc. Ph.D.cand

Ο καρπός του κακαόδεντρου, το οποίο πρωτοκαλλιεργήθηκε από τους Ατζέκους και τους Μάγια εκατοντάδες χρόνια πριν, δίνει τη βασική ύλη για ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα όλων των εποχών, τη σοκολάτα.

Ο «νονός» του κακαόδεντρου, ο Σουηδός βοτανολόγος Linnaeus, ονόμασε το κακαόδεντρο Theobroma (που μεταφράζεται ως «η τροφή των θεών») προδικάζοντας τη θέση της σοκολάτας στη διατροφή του ανθρώπου!

Η υπόθεση ότι τρώγοντας σοκολάτα αυξάνεται η απελευθέρωση ενδορφινών, εξετάζεται σε ευρύ επιστημονικό πεδίο. Οι ενδορφίνες είναι μια οικογένεια ουσιών που απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο και προκαλούν ευφορία.

Ένα συστατικό της σοκολάτας που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον διερεύνησης, είναι η φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή βρίσκεται φυσιολογικά στον εγκέφαλο σε μικρές συγκεντρώσεις και δρα περισσότερο σαν νευρορυθμιστής παρά σαν νευροδιαβιβαστής. Παράλληλα, επιστημονικές μελέτες έχουν συσχετίσει τον ερωτισμό με τα υψηλά επίπεδα φαινυλαιθυλαμίνης.

Την ίδια στιγμή η ανανδαμίδη, μια άλλη ουσία που βρίσκουμε στη σοκολάτα, αποτελεί εγκεφαλικό λιπίδιο και δεσμεύεται από συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου. Πολλά χρόνια πριν δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature εργασία αναφορικά με την περιεκτικότητα της σοκολάτας σε ανανδαμίδη, αλλά και σε 2 ουσίες εφάμιλλες της ανανδαμίδης (Ν-ελαϋλαιθανολαμίνη και Ν-λινελαϋλαιθανολαμίνη) που επιβραδύνουν τη διάσπαση της, πράγμα σημαντικό για τη πρόκληση παρατεταμένης ικανοποίησης. Από πολλούς ερευνητές πιστεύεται, πως οι συγκεκριμένες ουσίες αποτελούν γενεσιουργό αιτία των περισσότερων συναισθημάτων που προκαλεί η κατανάλωση σοκολάτας.

Άραγε τελικά αυτή η μοναδικότητα των όσων μας προκαλεί μια σοκολάτα υγείας Παυλίδης οφείλεται στις βιοχημικές επιδράσεις των συστατικών της ή απλά όλα σχετίζονται με τη συναρπαστική γευστική εμπειρία που συνεπάγεται η κατανάλωσή της? Η διεξαγωγή και άλλων ερευνών, ίσως μελλοντικά μας δώσει μια σαφή απάντηση σχετικά με αυτή τη «μαγική» τροφή….

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...