company logo

Σουσάμι – ένα «SUPERFOOD» στις υπηρεσίες της υγείας σας

Σουσάμι – ένα «SUPERFOOD» στις υπηρεσίες της υγείας σας

Ζούμε αναμφισβήτητα στην εποχή που η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο, είτε συμβάλλοντας στη διατήρηση της καλής υγείας ή επιβαρύνοντάς την. Η διάθεση των περισσότερων καταναλωτών εστιάζεται στην ανεύρεση τροφίμων που μπορούν εύκολα να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο και παράλληλα θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Μία από τις τροφές που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην προαγωγή της υγείας είναι το σουσάμι, ένας σπόρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή διατροφή στην πρωτογενή του μορφή. Παράλληλα, όμως, αποτελεί το βασικό συστατικό άλλων τροφών όπως είναι το ταχίνι (που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι), ο χαλβάς από ταχίνι και το σησαμέλαιο.

Τα οφέλη που προσφέρει το σουσάμι αλλά και όλα τα προαναφερθέντα τρόφιμα είναι πολλά:

  • Ρύθμιση της χοληστερόλης

Στη σύγχρονη διατροφή, κάθε τρόφιμο που συμβάλλει στη μείωση ή τη ρύθμιση της χοληστερόλης, λαμβάνει εξέχουσα θέση. Η κυρίαρχη λιγνάνη που περιέχεται στους σπόρους σουσαμιού, η σησαμίνη, σχετίζεται άμεσα με το μεταβολισμό του λίπους στον ανθρώπινο οργανισμό. Διατροφικά, η σησαμίνη και η επισησαμίνη συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής συγκεκριμένων ενζύμων που με την σειρά τους ενεργοποιούν την ηπατική δραστηριότητα στην οξείδωση των λιπαρών οξέων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του επιπέδου των λιπιδίων στο αίμα. Επιπλέον, η ύπαρξη της α-τοκοφερόλης φαίνεται να ενισχύει τη δράση της σησαμίνης στη μείωση της χοληστερόλης αίματος.

  • Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή περιεκτικότητα του σουσαμιού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε σησαμίνη και βιταμίνη Ε, μπορεί  υπό προϋποθέσεις να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και όταν συγκρίνεται με φαρμακευτικά σκευάσματα. Η σησαμίνη φαίνεται να συμβάλλει στη διατήρηση του τοιχώματος των αγγείων και την αναστολή νεφρικών διαταραχών.

  • Προστασία έναντι θρομβώσεων

Οι θρομβώσεις προκαλούνται από την συγκόλληση αιμοπεταλίων. Σύμφωνα με μελέτες, οι σπόροι σουσαμιού, χάρη στην σύσταση τους αναστέλλουν την αιμοπεταλιακή συγκόλληση. Η ιδιότητα αυτή δεν επηρεάζεται από την αποφλοίωση και το ψήσιμο των σπόρων σουσαμιού. Μπορούμε, λοιπόν, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι και το ταχίνι έχει ανάλογη δράση, όπως επίσης ότι το σουσάμι και τα προϊόντα που το περιέχουν μπορούν συνολικά να συμβάλλουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών ασθενειών.

  • Προστασία έναντι του πόνου και των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Rheumatic Diseases», με τίτλο «Effects of Sesame Seeds Supplementation on Clinical Signs and Symptoms in patients with knee osteoarthritis», η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και κυρίως τον πόνο, σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γονάτου, σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα.

  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στους σπόρους σουσαμιού παρέχουν προστασία στην LDL, την κακή χοληστερόλη, η οποία όταν οξειδώνεται προκαλεί τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Επιπλέον, φαίνεται να έχουν ένα ανοσορρυθμιστικό ρόλο.

  • Δερματολογικές χρήσεις

Οι ακτίνες UV προκαλούν την παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου στην επιδερμίδα, οι οποίες με την σειρά τους ευθύνονται για αρκετές καταστροφές όπως τα εγκαύματα από τον ήλιο, τις ρυτίδες και τον καρκίνο του δέρματος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στους σπόρους σουσαμιού συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτες, η χορήγηση α-τοκοφερόλης μείωσε την φώτο-καρκινογένεση που προκλήθηκε από την έκθεση σε ακτίνες UVB.

  • Άλλες χρήσεις

Το σουσάμι, χάρη στις πρωτεΐνες που περιέχει, παρουσιάζει έντονη αντιμικροβιακή δράση. Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της ψωρίασης, των εγκαυμάτων, των εξανθημάτων και πολλών άλλων δερματικών παθήσεων, όπως επίσης και για την αντιμετώπιση του πονόδοντου και του βήχα. Σήμερα, σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες του σουσαμιού παρουσιάζουν έντονη αντιβακτηριδιακή δράση και για το λόγο αυτό, το σουσάμι χρησιμοποιείται και ως συστατικό άλλων τροφίμων για την καλύτερη συντήρηση τους. Τέλος, το σουσάμι είναι μία φυτική πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και σιδήρου. Συνηθίζουμε να θεωρούμε απαραίτητη την κατανάλωση ζωικών προϊόντων για την κάλυψη των συστατικών αυτών στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, το σουσάμι και τα προϊόντα του μπορούν να ενταχθούν με ποικίλους τρόπους στην καθημερινή διατροφή, συμβάλλοντας στην κάλυψη των ιδιαίτερων αυτών αναγκών, αντικαθιστώντας επάξια τα ζωικά προϊόντα, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν και όλα τα παραπάνω οφέλη στον καταναλωτή.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...