company logo

Σουσάμι, το καλύτερο φάρμακο ενάντια στον πόνο της αρθρίτιδας

Σουσάμι, το καλύτερο φάρμακο ενάντια στον πόνο της αρθρίτιδας

Περίπου 2,5 χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς, ο Ιπποκράτης σε συγγράμματα του, με την ονομασία “Περί Διαίτης”, είχε εκφράσει τη θέση ότι η τροφή μπορεί να είναι το φάρμακο μας. Τα τελευταία χρόνια και χάρη στη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης, η άποψή του τεκμηριώνεται ολοένα και περισσότερο. Τελευταία απόδειξη έρχεται από μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Rheumatic Diseases», με τίτλο «Effects of Sesame Seeds Supplementation on Clinical Signs and Symptoms in patients with knee osteoarthritis». Στη συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκε η επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης σπόρων σησαμιού στα συμπτώματα και κυρίως στον πόνο που αντιμετώπιζαν τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.

Η οστεοαρθρίτιδα γονάτου είναι μία χρόνια εκφυλιστική ασθένεια που δημιουργεί διάφορα συμπτώματα όπως έντονο πόνο, συσσώρευση υγρού, μη φυσιολογική οστική ανάπτυξη και δυσμορφία και μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης και γενικότερα της κινητικότητας του ατόμου που πάσχει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, το 12,1% των ανθρώπων άνω των 60 ετών πάσχει από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ασθένειας συχνά χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία παρουσιάζουν και ορισμένες ανεπιθύμητες δράσεις, όπως και τα περισσότερα φάρμακα.

Στη συγκεκριμένη μελέτη αξιολογήθηκαν πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα γονάτου και χωρίστηκαν σε 2 ομάδες.  Στη μία ομάδα δόθηκαν 40 γραμμάρια σπόρων σησαμιού και στη δεύτερη χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 500 mg Tylenol, σε συνδυασμό με μία δόση 500 mg γλυκοζαμίνης. Σε απλά ελληνικά, στην μία ομάδα δόθηκαν περίπου 4 κουταλιές της σούπας σπόροι σησαμιού, ενώ στη δεύτερη χορηγήθηκε ένα από τα πιο γνωστά παυσίπονα, η παρακεταμόλη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να θεωρηθούν εντυπωσιακά και ανατρεπτικά. Σε μία εποχή που το φάρμακο έχει θεωρηθεί ως το βασικό δεκανίκι του ανθρώπου στην αντιμετώπιση της σύγχρονης καθημερινότητας, η μελέτη αποδεικνύει ότι τα άτομα που κατανάλωσαν τους σπόρους σησαμιού παρουσίασαν μία μείωση της έντασης του πόνου από τις 9 στις 3,5 μονάδες, όταν την ίδια στιγμή στα άτομα που χορηγήθηκε η φαρμακευτική αγωγή μειώθηκε στις 7, μόλις, μονάδες. Όταν τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν με ένα ερωτηματολόγιο,  φάνηκε ότι οι δύο ομάδες είχαν ανάλογα αποτελέσματα.

Καταλήγοντας και αξιολογώντας το σύνολο των παραμέτρων, πρέπει να καταλήξουμε στην άποψη ότι η σωστή και κατάλληλη διατροφή σε κάθε περίπτωση είναι νικητής! Οι σπόροι σησαμιού προσέφεραν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, το οποίο όχι μόνο είναι συγκρίσιμο αλλά αρκετά καλύτερο από μία τακτικά χρησιμοποιούμενη φαρμακευτική αγωγή με παρακεταμόλη, η χρήση της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει τους υπεύθυνους φορείς λόγω των παρενεργειών που προκαλεί, όπως το γεγονός ότι έχει ενοχοποιηθεί για ηπατικές δυσλειτουργίες και έχει αποτελέσει αίτιο θανάτων και νοσηλειών. Αντίθετα, οι σπόροι σησαμιού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά και απαραίτητα λιπαρά οξέα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας με ποικίλους τρόπους.  Για τους παραπάνω λόγους είναι απαραίτητο το σησάμι αλλά και τα παράγωγά του, δηλαδή το ταχίνι, το σησαμέλαιο και ο χαλβάς από σησάμι, να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας διαιτολογίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...