company logo

Τα Cranberries βοηθάνε στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος , αλλά όχι ο χυμός τους…

Τα Cranberries βοηθάνε στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος , αλλά όχι ο χυμός τους…

Μια λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος , όπως τους νεφρούς , την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα . Περισσότερα από 3 εκατομμύρια Αμερικανοί , ως επί το πλείστον γυναίκες , βιώνουν μια ουρολοίμωξη κάθε χρόνο . Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνή  και επώδυνη ούρηση , πυελικό άλγος και ίχνη αίματος στα ούρα . Η λοίμωξη συνήθως δεν διαρκεί πολύ.

Για πολλούς , ο χυμός cranberry είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων . Ωστόσο , η νέα έρευνα δείχνει ότι ενώ οι κάψουλες από cranberries μπορεί να βοηθήσουν, ο χυμός τους όχι και τόσο. Ο Δρ Timothy Boone , PhD , αντιπρόεδρος κοσμήτορας του Texas A&M Health Science Center College of Medicine in Houston  και οι συνεργάτες του θέλησαν να ερευνήσουν αν τα cranberries μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν.

Οι κάψουλες Cranberries μειώνουν την συχνότητα εμφάνισης της ουρολοίμωξης

Η ομάδα μελέτησε 160 ασθενείς, ηλικίας 23-88 ετών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε γυναικολογική χειρουργική επέμβαση μεταξύ του 2011-2013. Κανονικά, το 10-64% των γυναικών που υποβάλλονται σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις θα αναπτύξουν μια ουρολοίμωξη μετά την αφαίρεση του καθετήρα. Οι μισοί από τους ασθενείς έλαβαν δύο κάψουλες cranberries δύο φορές την ημέρα (το ισοδύναμο σε ισχύ με δύο μερίδες χυμού cranberry) για 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Οι υπόλοιποι πήραν ένα εικονικό φάρμακο. Στην ομάδα που δόθηκαν κάψουλες cranberries μειώθηκε ο κίνδυνος ουρολοιμώξεων κατά 50%, ενώ μόνο το 19% των ασθενών ανέπτυξαν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, σε σύγκριση με το 38% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου.

Για να συμβεί μια ουρολοίμωξη, τα βακτήρια πρέπει να εισβάλλουν στην «επένδυση» της ουροδόχου κύστης. Τα cranberries περιέχουν προανθοκυανιδίνες , οι οποίες αλληλεπιδρούν με τα βακρήτια στο τοίχωμα της κύστης, μειώνοντας την πιθανότητα μόλυνσης. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη ποσότητα καθαρού χυμού Cranberries για να επιτευχθεί η ισοδύναμη ποσότητα μιας κάψουλας cranberries και να αποφευχθεί η μόλυνση.

Ο Δρ Boone εξηγεί: «Χρειάζεται μια εξαιρετικά μεγάλη συγκέντρωση των cranberries για την πρόληψη της βακτηριακής προσκόλλησης. Αυτό το ποσό της συγκέντρωσης δεν βρίσκεται στους χυμούς που πίνουμε».

« Ο χυμός Cranberry, που μπορείτε να βρείτε στο μανάβικο, δεν θα αντιμετωπίσει μια ουρολοίμωξη ή μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να προσφέρει ενυδάτωση αλλά το δραστικό συστατικό των cranberries έχει παρέλθει μέχρι να φτάσει στην κύστη σας».

Ο ίδιος προειδοποιεί, ότι μια ουρολοίμωξη και μια υπερδραστήρια κύστη μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα και οι άνθρωποι θα πρέπει να ζητούν ιατρική συμβουλή, εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε αρνητικό σύμπτωμα, για να αποτραπεί η ανάπτυξη λοιμώξεων των νεφρών. Η θεραπεία της ουρολοίμωξης μπορεί να είναι περίπλοκη. Περίπου το 20-30% των γυναικών έχουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και ανησυχίες για την αντοχή τους στα αντιβιοτικά.

Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση προβιοτικών ως ασφαλή εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων. Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα και φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Ο Δρ Boone επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη των προβιοτικών, αν και εξακολουθεί να απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...