company logo

Τα ευεργετικά ραδίκια

Τα ευεργετικά ραδίκια
  • Ημερομηνία:03/12/2013
  • Κατηγορίες:

Τα ραδίκια είναι χόρτα με στενά φύλλα και με μία ξεχωριστή πικρή γεύση. Ανήκουν σε μία μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει αρκετά από τα χόρτα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε στην χώρα μας, όπως τα αντίδια και το σταμναγκάθι.

Ιστορικά στοιχεία κατατάσσουν τα ραδίκια σε περίοπτη θέση. Αρκετά χρόνια προ Χριστού , ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στις διουρητικές τους ιδιότητες. Αργότερα, κατά τον 15ο αιώνα αναφέρεται ότι καθαρίζουν το συκώτι και γιατρεύουν από κάθε βλάβη.

Ακόμα αναφορές του τελευταίου αιώνα αποδίδουν στο ραδίκι και σε άλλα χόρτα της ελληνικής υπαίθρου την επαρκή θρέψη του ελληνικού λαού, ακόμα και σε περιόδους πολέμων ή μεταπολεμικές που η ανεύρεση τροφής ήταν πραγματικά δύσκολη.

Η σύσταση των χόρτων αυτών ξεπερνά την σύσταση των υπόλοιπων λαχανικών σαλάτας, που εστιάζεται σε βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και φυτικές ίνες. Η βασική τους ιδιαιτερότητα είναι ότι περιέχουν και σημαντικές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων.

Σύμφωνα με μελέτες της καθηγήτριας κας Τριχοπούλου, η χαμηλή εμφάνιση χρόνιων ασθενειών σε λαούς της Κρήτης αποδόθηκε στην τακτική κατανάλωση χόρτων.

Στις αποδεδειγμένες δράσεις των ραδικιών περιλαμβάνεται η τονωτική δράση που αποδίδεται κυρίως στα συστατικά που του δίνουν και την πικρή γεύση, η βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας και της παραγωγής χολικών αλάτων. 

Τελευταία άρθρα

Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος
Ο «πόλεμος» με το κοιλιακό λίπος

Με το πέρας του χρόνου παρατηρείται η τάση να αυξάνεται το σωματικό βάρος... 

Uneed συμπλήρωμα διατροφής
Uneed συμπλήρωμα διατροφής

Σύμφωνα με σημαντικές κλινικές μελέτες... 

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι
Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής σε στοματικό σπρέι

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής, τα συμπληρώματα διατροφής...